sursa foto:  b1.ro

Vasile Dîncu (PSD), pentru Bugetul.ro, despre posibilul referendum privind demiterea lui Clotilde Armand: ‘Există și alte probleme în București care ar putea să genereze un asemenea lucru’

În cadrul unui interviu oferit lui Cozmin Gușă, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a afirmat social-democrații iau în calcul organizarea unui referendum pentru demiterea primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, dacă se dovedește că alegerile au fost fraudate.

Vezi și PSD vrea referendum pentru demiterea lui Clotilde Armand! Vasile Dîncu: ‘Singurul lucru corect e să se refacă alegerile’

Astăzi, Parchetul General a anunțat că Poliția Capitalei a solicitat ca renumărarea voturilor să fie finalizată la cel târziu 1 august 2021. Ca atare, Bugetul.ro l-a contactat astăzi pe Vasile Dîncu, pentru a afla cum va proceda Partidul Social Democrat, în aceste condiții.

Șeful Consiliului Național al PSD a precizat, Bugetul.ro, că mai mulți colegi i-au transmis că în Sectorul 1 există mai multe probleme care ar putea să genereze un referendum pentru demiterea lui Clotilde Armand.

Însă, a subliniat Vasile Dîncu, ideea unui referendum nu este încă bătută în cuie, aceasta urmând a fi discutată în cadrul unei întâlniri pe care o au liderii PSD pe acest final de săptămână.

Am spus că noi așteptăm rezultatele legate de renumărarea voturilor și, în funcție de acest rezultat, dacă se dovedește că au fost fraudate alegerile, atunci vom lua o hotărâre.

Am răspuns la întrebarea ce variante avem (n.r. – pentru demiterea lui Clotilde Armand), având în vedere că Legea electorală este lacunară în sensul acesta. Nu prevede nicăieri că, în cazul în care alegerile s-au fraudat, s-ar putea anula rezultatul și să se refacă alegerile.

Astfel, soluția ar fi o petiție și o hotărâre legată de un referendum de demitere a primarului respectiv. E adevărat că în Legea referendumului există o prevedere de demitere a primarilor, acolo este stipulată ca și condiție neîndeplinerea obligațiilor și alte lucruri, dar credem că și fraudarea alegerilor se poate încadra aici.

Eu am propus-o ca variantă. Am spus că nu am hotărât încă acest lucru, am spus că așteptăm rezultatele, apoi va trebui ca Organizația București și aici doamna Gabriela Firea probabil că va achiesa la această idee. Nu am vorbit cu dânsa. Ar urma ca, după ce Organizația București stabilește acest lucru, adunarea de semnături. Dacă se adună, conform legii, 25% din numărul de alegători de pe lista de la Sectorul 1, atunci se poate declanșa o procedură de demitere a primarului. Nu este o hotărâre definitivă, dar este o alternativă pe care am gândit-o în acel moment și am discutat-o și cu acei colegi”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Dîncu.

„Există și alte probleme în București care ar putea să genereze un asemenea lucru”

„Nu m-am gândit la acest lucru (n.r. – un referendum organizat din cauza problemelor din Sectorul 1, cum ar fi problema gunoiului de pe străzi) când i-am răspuns lui Cozmin Gușă. Însă, exact despre lucrul acesta am vorbit, după emisiune, cu câțiva colegi care m-au sunat și care spuneau că există și alte probleme în București care ar putea să genereze un asemenea lucru. Dar, repet, încă nu am hotărât acest lucru. Cu siguranță, la sfârșitul săptămânii vom avea și un răspuns”, a explicat, pentru Bugetul.ro, social-democratul.

Vezi și Cutremur pe scena politică! Dan Tudorache a câștigat alegerile în fața lui Clotilde Armand, la Primăria Sectorului 1

Ce a transmis Parchetul General:

În cauza privind alegerile locale din Sectorul 1 București, aflată în instrumentarea Secției pentru infracțiunilor din justiție, activitățile dispuse de procurorul de caz prin ordonanța din data de 5 februarie 2021 nu au fost finalizate, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București solicitând motivat prelungirea termenului stabilit pentru aducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor fixate.

Luând în considerare complexitatea procedurilor și volumul mare de muncă pe care îl implică, procurorul de caz a aprobat solicitarea menționată și a fixat un nou termen de finalizare, respectiv 1 august 2021.

Menționăm că din verificările efectuate nu s-a putut stabili diferența de voturi între candidați, nefiind finalizate activitățile dispuse de către procuror.

Pe măsura derulării cercetărilor vom comunica informații suplimentare, în limitele impuse de Codul de procedură penală și de Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019”.

Miercuri, Antena 3 a anunțat, pe surse, că Dan Tudorache a câștigat alegerile pentru Primăria Sectorului 1.

Vezi și Clotilde Armand reacționează, după ce s-a spus că a pierdut alegerile: ‘Nu plec nicăieri’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare