sursa foto:  stiripentrucopii.com

Veste bună de la Casa Națională de Pensii Publice! Ce se întâmplă cu cei care și-au cumpărat vechime și în cât timp se va primi decizia de pensionare

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) vine cu o veste bună pentru toți cei care și-au cumpărat vechime și doresc să își depună dosarul pentru pensionarea la limita de vârstă.

 

Cei aflați încă în activitate pot acoperi perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta. În acest context, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) transmite celor care au încheiat astfel de contracte că pot beneficia deja de recunoașterea perioadelor asigurate în scopul obținerii pensiei pentru limită de vârstă, decizia urmând să vină în 45 de zile de la depunerea dosarului.

Printr-un comunicat de presă, CNPP le transmite celor care folosesc mecanismul introdus de OUG 163/2020, adică cel ce permite cumpărarea de vechime pentru cel mult șase ani anteriori, că autoritățile sunt în plin proces de aplicare a prevederilor actului normativ.

Astfel, potrivit CNPP, “persoanele care au încheiat astfel de contracte pot beneficia de recunoașterea perioadelor de asigurare în scopul deschiderii drepturilor de pensie de limită de vârstă, urmând ca, după depunerea dosarului de pensionare, să primească decizia de pensionare în termen de maximum 45 de zile”.

Termenul de 45 de zile pentru emiterea deciziilor de pensionare este cel stabilit de actuala Lege a pensiilor și este calculat de la data înregistrării unei cereri în acest sens.

În plus, CNPP transmite că, în curând, pentru a solicita ieșirea la pensie, cei care au cumpărat vechime în muncă nu vor mai trebui să prezinte și o adeverință în care să fie trecută perioada asigurată, datele urmând să fie preluate de către casa de pensii direct dintr-o aplicație informatică.

„Având în vedere că informaţiile privind stagiul de cotizare realizat în baza unui astfel de contract de asigurare vor fi preluate automat din modulul informatic dedicat acestei activităţi, nu este nevoie de eliberarea unei adeverinţe care să facă dovada perioadei asigurate, aplicaţia informatică pentru implementarea acestui act normativ urmând să fie funcţională în scurt timp, iar beneficiarii noştri vor primi drepturile de pensie care li se cuvin”, apare în comunicatul CNPP.

Noul mecanism pentru cumpărarea de vechime pentru pensie a apărut în luna septembrie, condițiile prevăzute în OUG nr. 163/2020 urmând să se aplice doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură, conform avocatnet.ro.

Citește și:

EXCLUSIV Toate piețele din Sectorul 4 se redeschid miercuri! Soluția găsită de primarul Daniel Băluță

Primarul Sectorului 2, pentru Bugetul.ro: ‘Piața Obor nu se închide!’/Traian Berbeceanu și șefa DSP București și-au dat acordul

Se măresc salariile pentru bugetari. Cu cât va crește diferența față de angajații din mediul privat

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare