sursa foto:  stiridinbucovina.ro

Vești bune de la Guvernul României! Acești tineri pot beneficia de sume uriașe de bani

Vești bune de la Executiv! Tinerii români care sunt înscriși în învățământul superior autorizat sau acreditat, vor putea accesa, o singură dată, un credit în valoare maximă de 50.000 lei.

 

Împrumutul, ce va fi garantat de stat, va putea fi folosit pentru acoperirea costurilor legate de studii, deplasări în interes universitar, cumpărarea de echipamente sau plata chiriei ori a locului de cazare, potrivit unui proiect de OUG adoptat de Guvern.

Proiectul de OUG stipulează că acest credit poate fi acordat într-una sau mai multe tranșe, în funcție de documentele justificative prezentate la decontare sau plată. Același document conține și detalii despre programul Family Start.

 

Suma de maximum 50.000 lei va putea fi folosită pentru decontarea sau plata directă pentru:

 • taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;
 • plata cărților și a rechizitelor;
 • costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
 • taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
 • achiziția de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate;
 • plata chiriei, în limita a 300 euro/lună;
 • plata locurilor de cazare în căminele studențești;
 • parte din sau avans pentru achiziția unei locuințe;
 • cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative (convenție, adeverință sau alt document care atestă înscrierea în program);
 • decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school sau a taxelor pentru cursuri extrașcolare, fiind enumerate cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotică și programare, pictură, artă sau alte cursuri de dezvoltare personală;
 • costul serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
 • investigații medicale complexe recomandate de medici în cazul studenților care se confruntă cu probleme de sănătate prin stabilirea unui plafon de plată/decontare până la 10.000 de lei.

Pentru acordarea creditului, care va fi garantat de stat în proporție de 80%, beneficiarul va trebui să aibă cel puțin un codebitor, dacă nu este angajat. Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație ce nu poate depăși cinci ani de la data acordării creditului.

Dobânda aferentă acestui tip de credit va fi de IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză al băncii fiind de 0,2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garanției de 0,4% anual.

În termen de o lună de la oficializarea acestui proiect vor fi elaborate și normele de aplicare necesare pentru acordarea efectivă a acestor credite, potrivit avocatnet.ro.

Atenție! Programul Student Invest nu este în vigoare momentan. El trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial. Ulterior, vor trebui oficializate și normele de aplicare pentru ca aceste credite să poată fi accesate.

Vezi și:

O amendă de 20.000 de lei, dată de ANPC, a fost transformată într-una de 1.500 de lei! Se confirmă ceea ce Bugetul.ro anunța în luna martie

Noi vești excelente pentru români! Vor putea obține fonduri de până la 100.000 euro/an

Important! O nouă categorie de angajați va putea ieși mai repede la pensie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare