Vești importante pentru toți cei care plănuiesc să cumpere o locuință! Ce se întâmplă cu prețurile

Vești importante pentru cei care doresc să își cumpere o locuință! După ce prețurile locuințelor au crescut semnificativ, acum, analiștii sunt de părere că vor scădea.

Preţurile locuinţelor din România au crescut cu 5,3% în 2018, după ce în 2016 şi 2017, avansul a fost de aproape de 10%. Pentru 2019, analiştii cred că preţurile rezidenţiale se vor majora sub nivelul din 2018, în condiţiile în care cererea a scăzut şi unii dezvoltatori vor avea probleme în a-şi vinde proiectele.

„Nu cred că toți dezvoltatorii vor reuși să vândă. După calculele noastre, anul acesta se vor finaliza circa 12.000 de apartamente, și e un fel de competiție. Cine termină primul, va reuși să vândă, cine nu riscă să rămână cu apartamentele goale”, spune Andreea Comșa, CEO și fondator al agenției Premier Estate Management.

Potrivit acesteia, cel mai bun an al pieței imobiliare a fost 2017, dar lucrurile s-au schimbat de atunci.

„Piața e într-un soi de echilibrare. Și vânzările off-plan au pierdut teren. Dacă nu ai măcar un bloc din proiect finalizat, ca potențialii cumpărători să vadă exact ce vor achiziționa e foarte greu să vinzi. Din fericire, pe piață au intrat jucători solizi și cu reputație, care au crescut calitatea și care știu ce au de făcut”, continuă Comșa.

„Și piața și clienții și-au schimbat comportamentul. Evident, locuințele ieftine vor avea mereu un public, ca și cele scumpe. Dar piața medie, cea care face cifrele, e marcată de competiție și de educarea cumpărătorilor, care vor să știe pe ce dau banii și e foarte bine. De aceea, cred că creșterea prețurilor din acest an, va fi sub cea de anul trecut. Putem vorbi aici și de stabilirea unui grad redus de îndatorare pentru credite, de 40%, de inflație, de competiția dintre muncitorii din construcții români și cei străini care intră pe piață din cauza penuriei de forță de muncă, care vor stopa inclusiv creșterea masivă a costurilor de construcție”, explică Andreea Comșa.

Dar marea surpriză pentru dezvoltatori ar apărea în cazul intrării României în recesiune, pe care unii bancheri o văd ca un risc prezent pentru a doua jumătate a anului sau în 2020. Piața rezidențială ar fi prima victimă, e extrem de responsivă la stimulii externi, iar o recesiune ar demola sectorul rezidențial aproape instantaneu, potrivit economica.net

Vezi și:

Vești uriașe pentru o categorie de angajați! De ce beneficiu veți avea parte începand de luna aceasta

E oficial! Iată ce vor primi sute de angajați

Atenție! Vești pentru românii care au dobândit un bun prin uzucapiune

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare