sursa foto:  stiri.md

Vești proaste pentru Vladimir Putin! Creșterea producției industriale a Rusiei a încetinit, iar rata șomajului a ajuns la nivelul record scăzut

Vești proaste pentru președintele rus Vladimir Putin! Federația rusă se confruntă cu noi probleme economice majore.

Creşterea producţiei industriale a Rusiei a încetinit în octombrie, după ce rata şomajului a ajuns la nivelul record scăzut de 2,9%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (Rosstat), extinderea deficitului de forţă de muncă indicând o reducere a capacităţii de producţie a echipamentelor militare, transmite Reuters.

 

Săptămâna trecută, Maxim Oreshkin, consilierul economic al preşedintelui Vladimir Putin, a căutat să demonstreze că şomajul scăzut este o dovadă a prosperităţii economice a Rusiei, dar şeful statului şi ministrul Economiei au admis că ţara se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, în special angajaţi calificaţi.

Banca Centrală a Rusiei estimează că două treimi din companii sunt afectate de lipsa forţei de muncă, penuria resimţindu-se cel mai mult în domeniul metalelor, construcţiilor de maşini şi industriei chimice.

Creşterea salariilor reale (ajustate la inflaţie) a încetinit în septembrie la 7,2%, de la 9,5% în august, arată datele Rosstat, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 9%.

Salariile în Rusia sunt în creştere din toamna anului trecut, pe fondul deficitului de forţă de muncă. Analiştii spun că salariile cresc mai rapid decât productivitatea iar Banca Centrală a Rusiei a avertizat în privinţa impactului asupra inflaţiei.

Pentru a reţine sau a atrage angajaţi, companiile majorează salariile, după care inevitabil cresc din nou preţurile pentru a compensa costul salariilor ridicate„, declarat recent guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

Producţia industrială a Rusiei a crescut în octombrie cu 5,3% în ritm anual, de la un avans de 5,6% în septembrie, stimulat de producţia de echipamente militare. Din martie, producţia industrială a crescut lunar cu peste 5%, arată datele Rosstat. Dar excluzând factorii sezonieri, producţia industrială a scăzut în octombrie cu 0,4%.

De asemenea, luna trecută vânzările cu amănuntul, un indicator cheie al cererii consumatorilor, a urcat cu 2% comparativ cu septembrie, şi cu 12,7% faţă de de la un avans de 5,6% în octombrie 2022, conform Rosstat, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare