Vești uriașe pentru 600.000 de români! Decizia luată astăzi

Vești bune pentru 600.000 de români! Guvernul a adoptat, marți, o ordonanță de urgență prin care vor fi scutiți de la plata pentru asigurările sociale de sănătate aferente perioadei 2015-2017. Persoanele elibile sunt cele care au înregistrat venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe țară sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minim brute pe economie.

”Acordăm facilitatea persoanelor care au obţinut în perioada 2015 – 2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe ţară sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie să nu plătească decât opţional asigurări sociale de sănătate. Practic, extindem facilitatea aplicată cu 1 ianuarie 2018 şi prevăzută în Codul fiscal pentru această categorie de contribuabili, anulând obligativitatea de plată a contribuţiei de asigurări de sănătate. Astfel, vom elimina inechităţi pentru aproximativ 600.000 de români, pentru că, aşa cum am mai spus, Guvernul este preocupat ca orice obligaţie fiscală a contribuabilului să fie proporţională cu veniturile obţinute”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Ulterior, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a precizat că cei care au plătit deja aceste sume le pot cere înapoi. ”Pentru cei care au plătit aceste contribuții, aceste sume se pot recupera pe baza unei solicitări transmite prin spațiul virtual sau prin cerere scrisă”, a declarat Teodorovici.

El a precizat că sumele pot rămâne la ANAF pentru compensarea altor obligații fiscale, însă numai la cererea expresă a fiecărui contribuabil. Teodorovici a spus că se menține posibilitatea depunerii de cereri scrise întrucât în spațiul virtual al ANAF sunt înscriși deocamdată doar 700.000 de contribuabili.

Pentru contribuabilii care nu se numără printre beneficiarii amnistiei fiscale se acordă o bonificație pentru plata anticipată. ”Prelungim termenul de acordare a bonificaţiilor pentru persoanele care plătesc anticipat contribuţiile de asigurări social de sănătate aferente perioadei 2014 – 2017. Termenul de plată este de 120 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, iar cei care plătesc în 60 de zile vor beneficia de o reducere de 10%”, a precizat Viorica Dăncilă.

Vezi și:

EXCLUSIV Informații noi de la Poliția Română privind intervenția în forță demarată azi: ‘Doar s-a adus’

Adevăratul motiv! De ce ar fi fost, de fapt, arestat Radu Mazăre în Madagascar

EXCLUSIV Afacerea soției lui Mihai Gâdea a explodat! Lovitura dată de Agatha Kundri – Profitul s-a triplat

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare