sursa foto:  realitateaoltului.ro

Vești uriașe pentru acești angajați! Salariile lor vor crește semnificativ de la 1 ianuarie

Anul 2019 este anul creșterilor salariale. Creșterea salariilor bugetare cu un sfert din diferența până la salariile promise pentru 2022 (raportat la salariile actuale) de la 1 ianuarie este cuprinsă într-o ordonanță de urgență a Guvernului publicată recent în Monitorul Oficial.

Cei din învățământ sunt mai norocoși, căci salariile vor crește semnificativ. Cu toate acestea, au fost înghețate sporurile pe 2019, iar bugetarii care au câștigat drepturi salariale în instanță vor primi banii înapoi cu țârâita, în următorii trei ani.

Citește și: Vești mari pentru români! Se aplică de astăzi

Creșterile salariale sunt cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, publicată sâmbătă în Monitorul Oficial și aplicabilă de la 1 ianuarie.

În primul rând, salariile bugetare vor crește de la 1 ianuarie 2019 cu un sfert din diferența dintre salariul pe luna decembrie 2018 și salariul la care ar trebui să ajungă în 2022, prevăzut în anexele de la Legea salarizării bugetare nr. 153/2017, de la caz la caz.

Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare, se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018„, scrie, mai exact, în proiect.

Citește și: Atenție, pensionari! Pensiile anticipate sunt mai mari

Practic însă, este imposibil să punem un coeficient de creștere care să fie aplicabil pentru toată lumea, pentru că diferențele dintre salariile actuale și cele propuse prin Legea salarizării unitare a bugetarilor sunt diferite uneori chiar și în cazul bugetarilor aflați în funcții similare.

Într-un comunicat transmis de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor redacției noastre, se arată însă că această creștere va fi anulată de rata inflației, similar modului în care creșterea de salariu de la 1 ianuarie a fost înghițită de transferul contribuțiilor.

În același timp însă, sporurile, indemnizațiile, primele și alte sume de bani primite de bugetari ca parte din salariul brut lunar vor fi înghețate la nivelul din luna decembrie 2018, potrivit avocatnet.ro

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare