sursa foto:  reuters

Vladimir Putin atrage atenția asupra migranților afgani: ‘Este important să fie împiedicată infiltrarea de teroriști pe teritoriile țărilor vecine’

Președintele rus Vladimir Putin atrage atenția țărilor care vor să primească refugiați din Afganistan, că printre aceștia s-ar putea ascunde „combatanți deghizați”.

„Partenerii noştri occidentali cer cu insistenţă primirea de refugiaţi în ţările din Asia Centrală, până când aceştia vor obţine viza pentru SUA sau pentru alte ţări”, a declarat Putin în timpul unei reuniuni cu responsabili ai partidului puterii, Rusia Unită.

„Însă cine ar putea fi (ascuns) printre aceşti refugiaţi, cum se poate şti?”, a subliniat el, apreciind că „sute, chiar sute de mii sau poate milioane” de persoane ar putea dori să fugă de pe teritoriul afgan.

Mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală au o frontieră comună cu Afganistanul şi Rusia, iar „combatanţi deghizaţi în refugiaţi” ar putea ajunge pe teritoriul rus, a subliniat Vladimir Putin.

Rusia „nu vrea aceste aceste elemente provenind din Afganistan sau din alte ţări”, a insistat preşedintele rus, amintind că ţara sa a luptat în Caucaz împotriva unei gherile jihadiste vreme de mai mulţi ani.

Afganistanul va face luni obiectul unor discuţii în cadrul summitului online al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară ce reuneşte mai multe foste republici sovietice, condusă de Rusia.

Vineri, Vladimir Putin a subliniat deja că „este important să fie împiedicată infiltrarea de terorişti pe teritoriile ţărilor vecine” Afganistanului, „inclusiv a celor care se dau drept refugiaţi”.

Preşedintele rus a mai declarat vineri că alte state nu ar trebui să impună Afganistanului propriile lor valori, iar faptul că talibanii au preluat aproape în întregime controlul acestei ţări este o realitate de care trebuie să se ţină cont pentru a nu se ajunge la o ”prăbuşire” a statului afgan, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare