sursa foto:  playtech.ro

A intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023! Obligativitate impusă proprietarilor de locuințe de ANAF

O nouă obligativitate a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, pentru proprietarii de locuințe! Începând cu luna ianuarie a anului 2023, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) îi obligă pe proprietarii de locuințe care-și închiriază proprietățile să înscrie contractul de închiriere la Fisc.

Această măsură apare la la punctul 50 al Ordonanței de Guvern nr. 16 din 15 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale.

Ce spune punctul 50 din OG nr. 16/2022: 

La articolul 120, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alin. (6^1) și (6^2), cu următorul cuprins:
(6^1) Contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.

(6^2) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (6^1) se stabilește prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală”.

Obligativitatea, impusă din ianuarie 2023

Actul normativ citat prevede ca obligativitatea să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.

„Prevederile pct. 50 se aplică începând cu contractele de închiriere încheiate începând cu 1 ianuarie 2023”, se precizează în documentul citat.

Așadar, proprietarii de locuințe care-și închiriază proprietățile vor fi obligați, din această lună, să-și declare contractul de închiriere la Fisc.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare