Document EXCLUSIV Inculpata din dosarul angajărilor făcute pe filieră PNL la ABA Mureș, în prezent director tehnic, a decis ca instituția să nu se constituie parte civilă, deocamdată, în proces

Procurorii DNA au anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că i-au trimis în judecată pe fostul director al ABA Mureș, Cosmin Butiulcă, pe actualul director tehnic al RA-PM ABA Mureș, Adina Nemet, pe fosta șefă de la Resurse Umane, Artemiza Buculeu, respectiv pe fostul șef SGA Mureș, Ionuț Cengher, în dosarul angajărilor făcute pe filieră PNL. 

Totul a plecat de la investigația Recorder, din luna noiembrie a anului 2020, despre cum a fost forțat să-și dea demisia din funcția de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș inginerul Ovidiu Ianculescu, cel care ocupase postul prin concurs. Cosmin Butiulcă, la acea vreme șef al ABA Mureș și vicepreședinte al PNL Târgu Mureș, îl numește director la SGA Mureș, în locul lui Ianculescu, pe Ionuț Cengher, secretarul PNL Mureș.

Revenind la comunicatul procurorilor, un amănunt ni s-a părut extrem de interesant: deși a fost prejudiciată cu 89.111 lei, „reprezentând suma veniturilor încasate de către inculpatul Cengher Ionuț-Ovidiu”, ABA Mureș nu s-a constituit parte civilă în proces. Practic, Statul Român nu dorește, cel puțin deocamdată, să-și recupereze prejudiciul de circa 20.000 de euro.

Potrivit surselor Bugetul.ro, Adina Simina Nemet, directorul tehnic al RA-PM (Resurse de Apă și Planuri de Management) ABA Mureș, a fost președintele Comitetului de Direcție care a luat această decizie.

De altfel, Bugetul.ro a intrat în posesia unui document semnat și de Adina Nemet, unde se precizează că „la acest moment ABA Mureș nu se constituie parte civilă, urmând ca în cazul pronunțării unei hotărâri judecătorești din care să rezulte existența unui prejudiciu, să se introducă acțiunea civilă la instanțele competente, cu respectarea termenului de prescripție”.

Acuzațiile pe care DNA le aduce inculpaților din dosarul ABA Mureș:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BUTIULCĂ COSMIN-RAREȘ, la data faptei director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

NEMET ADINA-SIMINA, la data faptei director tehnic și înlocuitor legal al directorului A.B.A. Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BUCULEU ARTEMIZA-IRENA, la data faptei șefă a Serviciului Resurse umane, relații cu publicul și administrativ (R.U.R.P.A.), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

CENGHER IONUȚ-OVIDIU, la data faptei director la Sistemul de Gospodărire a Apelor (S.G.A.) Mureș din cadrul A.B.A. Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2020, inculpații Butiulcă Cosmin-Rareș și Nemet Adina-Simina, în calitățile menționate mai sus, beneficiind de ajutorul șefei Serviciului Resurse umane, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi dispus angajarea, prin detașare (prelungită până la 9 luni), și numirea temporară a inculpatului Cengher Ionuț-Ovidiu pe postul de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, în condițiile în care acesta nu ar fi avut niciun fel de experiență în acel domeniu și nici nu ar fi îndeplinit condițiile de ocupare a acelui post. Anterior, inculpatul Cengher Ionuț-Ovidiu își desfășurase activitatea în cadrul unui birou parlamentar.
Demersurile de angajare a inculpatului Cengher Ionuț-Ovidiu pe postul respectiv s-ar fi derulat foarte rapid, pe durata a doar trei zile (10-13 februarie 2020), perioadă în care ar fi fost eliberat și postul de director al S.G.A. Mureș (prin emiterea de către directorul A.B.A. Mureș a unei decizii prin care titularului de la acea vreme i s-a schimbat funcția din cea de director al S.G.A. Mureș în cea de inginer șef la S.G.A. Mureș).
Prin faptele descrise anterior, ar fi fost produs un prejudiciu bugetului A.B.A. Mureș în sumă totală de 89.111 lei, reprezentând suma veniturilor încasate de către inculpatul Cengher Ionuț-Ovidiu.

Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Mureș nu s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Mureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Despre angajările cu iz penal făcute la Apele Române, Bugetul.ro a scris mai multe articole:

Vezi și EXCLUSIV Schemă cu iz penal în PNL! Documentele au ajuns pe masa DNA

Vezi și EXCLUSIV Meritocrație marca PNL! Un vânzător de produse din aloe, șef la Apele Române!

Vezi și EXCLUSIV Efectul anchetei Bugetul.ro! Vânzătorul de sucuri, propulsat pe filieră PNL, a fost demis de la Apele Române

Vezi și PNL are o afinitate pentru chelneri! Un ospătar, susținător al lui Ludovic Orban, șef la Apele Române!

Vezi și EXCLUSIV Guvernul PNL uită de marea reformă pe care a promis-o la stat! Un arhitect a fost transformat în inspector-șef la Apele Române

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare