sursa foto:  Bugetul.ro

Ajutor de șomaj de 1255 de lei pentru românii care au rămas fără locul de muncă din Germania. Nemții au publicat metodele de calcul

Românii care locuiesc în Germania și au rămas fără loc de muncă pot primi ajutor de șomaj în valoare de 1.255 de lei. Indemnizația ALG 1 va fi acordată celor care îndeplinesc condițiile. Nemții au anunțat și care sunt metodele de calcul pentru banii respectivi. 

În condițiile în care tot mai mulți români au rămas fără locuri de muncă, statul a decis să le dea o formă de ajutor financiar, chiar dacă nu sunt cetățeni ai țării. Astfel, vor beneficia de o subvenție lunară de 1.255 de lei, dacă vor putea îndeplini toate condițiile.

Condiții pentru a primi ajutor de șomaj în Germania

Autoritățile au transmis că vor primi ajutor de șomaj cei care:

  • sunt șomeri sau lucrează mai puțin de 15 ore pe săptămână;
  • au mai puțin de 65 de ani;
  • sunt înregistrați la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă;
  • știu că urmează să-și piardă locul de muncă în maximum 3 luni (dacă nu sunt deja șomeri).

Românii din Germania trebuie să ia în calcul faptul că Agenția Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă le va oferi posibilitatea de a se angaja. În momentul în care ei vor refuza, își vor pierde dreptul la șomaj. Aceeași situație este valabilă și în România.

CITEȘTE ȘI: Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de indemnizaţie de şomaj

Calculul făcut de autoritățile din Germania

Pentru a putea beneficia de ajutor de șomaj, românii trebuie să aibă cel puțin 12 luni de muncă în ultimele 30 de luni. De asemenea, este nevoie ca vechiul angajator să le fi plătit taxele către stat. În situația în care sunt plăți făcute pentru 12 luni, un român poate primi șomaj pentru cel mult 6 luni.

Pentru cei care au plătit taxele către stat vreme de 24 de luni, statul le poate oferi ajutor de șomaj vreme de 12 luni. În cazul în care au peste 50 de ani și asigurare de 30 de luni, primesc indemnizația vreme de 15 luni. Pe de altă parte, cei care au peste de ani primesc indemnizație cel mult 18 luni, dacă au plătit 36 de luni.

Românii care au sub 50 de ani pot primi bani din Germania cel mult un an, dacă au plătit către stat vreme de 24 de luni. Suma se calculează ca 60% din salariul mediu net al ultimelor 12 luni, respectiv 67% pentru cei care au copii. Numărul copiilor nu contează la calcul.

CITEȘTE ȘI: „Adio” ajutor social și indemnizație de șomaj pentru 1.500 de români! Greșeala care i-a lăsat fără bani de la stat

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare