sursa foto:  adevarul.ro

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai virulenți critici ai președintelui Vladimir Putin, condamnat la 3,5 ani de închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru repetate încălcări ale eliberării condiţionate, informează BBC.

Un tribunal din Moscova a dat sentinţa marţi seară. În timpul audierii de marţi, Navalnîi a asigurat că Vladimir Putin, pe care îl acuză că a comandat otrăvirea sa din vara anului trecut, va rămâne în memoria colectivă drept un „otrăvitor”.

”Putin a comis această încercare de asasinat”, a spus el. Guvernul lui Vladimir Putin a negat în repetate rânduri că ar fi avut vreo legătură cu otrăvirea lui.

Opozantul rus a fost acuzat că a încălcat de 7 ori termenii eliberării condiţionate primite pentru o sentinţă de trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

În plus, procurorii au cerut ca el să plătească şi o amendă de 500.000 de ruble (aproximativ 5.445 de euro).

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat la jumătatea lunii ianuarie, la scurt timp după ce avionul său a aterizat la Moscova. Activistul revenise în ţară, convins că nu va fi reţinut, după aproximativ cinci luni de la atacul pentru care învinuieşte autorităţile ruse.

În urma reţinerii lui Navalnîi, SUA şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea sa.

Navalnîi a fost otrăvit în luna august a anului trecut, când se afla în Siberia. După ce a fost spitalizat mai multe zile, a fost dus în Germania pentru tratament de urgenţă. S-a recuperat şi şi-a exprimat intenţia de a reveni în Rusia.

Într-un comunicat, serviciul penitenciar al Rusiei a transmis că liderul opoziţiei „a fost căutat din 29 decembrie 2020 pentru că a încălcat în mod repetat perioada de eliberare condiţionată”.

Condiţiile încălcate fac referire la o condamnare pentru fraudă din 2014, pentru care el a primit o pedeapsă cu suspendare. Navalnîi a spus mereu că acest caz a fost motivat politic.

Separat, autorităţile ruse au lansat un nou caz penal împotriva lui, privind o fraudă legat de transferuri de bani făcute către mai multe organizaţii caritabile, inclusiv Anti-Corruption Foundation.

De la reţinerea lui, în întreaga Rusie au avut loc numeroase proteste, care s-au soldat cu mii de arestări. informează news.ro

Citește și:

Mare atenție! Se întâmplă de la 1 februarie 2021! Trebuie să luați legătura cu ANAF

EXCLUSIV Avem confirmarea! Judecătorul pensionat de Klaus Iohannis e acuzat că a colaborat cu Securitatea

Reportaj. Vinerea Neagră

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare