prof dr alexandru rafila covid 19 ar putea atinge un varf in aprilie mai 18700309

sursa foto:  jurnalul.antena3.ro

Alexandru Rafila confirmă sursele Bugetul.ro: ‘Asta ar fi ordinea firească a lucrurilor’

Profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a explicat unde au greșit autoritățile cu privire la măsurarea temperaturii la intrarea în supermarket.

Rafila a declarat, la Digi24, că autoritățile ar fi trebuit să facă o campanie de informare cu privire la acest subiect. De asemenea, el a precizat că angajații supermarketurilor ar trebui să folosească echipamente cu certificare europeană și că personalul trebuie să fie instruit în acest sens.

Miercuri, surse oficiale au precizat, pentru Bugetul.ro, că, în prezent, procedura se face complet greșit. Concret, ar trebui ca termometrul să fie omologat, pentru că sunt dispozitive care nu sunt omologate.

De asemenea, angajatul care măsoară temperatura, conform legii, ar trebui să aibă o anumită pregătire în acest sens. Mai mult, Guvernul Orban ar fi trebuit să informeze corect cetățeanul. Conform surselor noastre, autoritățile trebuiau să le accentueze oamenilor că asta este procedura. Astfel, se evita scandalul apărut în spațiul public”, am mai scris ieri AICI.

Practic, prin cele declarate, Alexandru Rafila a confirmat ceea ce a dezvăluit Bugetul.ro miercuri.

Vezi și EXCLUSIV Haos în Guvern! Greșeală după greșeală în ultimele zile

Iată ce a declarat Alexandru Rafila:

Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii.

Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată.

Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane.

Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii.

Dacă folosim un termen mult mai simplu – măsurarea temperaturii de la distanță, o parte din neliniști o să dispară, lumea nu cred că o să-și închipuie că se poate obține altceva decât o temperatură corporală, care în mod normal e până la 37 grade.

Trebuie să explicăm oamenilor.

Una dintre principalele elemente pe care nu le luăm în considerare când luăm foarte multe decizii e să le pregătim înainte, să le explicăm oamenilor cu ce tip de aparate se face, dacă personalul a fost instruit. Trebuie să oferi informații, să dai încredere că nu li se întâmplă altceva decât că li se măsoară temperatura.

Asta ar fi ordinea firească a lucrurilor, întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers și ne gândim cum să reparăm lucrurile, probabil aici mai e încă de lucru„, a explicat Alexandru Rafila.

Rafila a explicat și se ia ca reper temperatura de 37,3 grade întrucât dispozitivele de măsurare a temperaturii au marjă de eroare de plus – minus 0,2 grade.

E important să cumperi echipamente de bună calitate care să aibă certificat de conformitate europeană, asta ar trebui afișat la intrarea în instituții care utilizează aceste echipamente. În plus, personalul trebuie instruit cum să le folosească”, a mai spus el.

Vezi și

Vechea gardă a lui Florian Coldea, mișcare în plină stare de urgență! Cum ar fi forțat mâna actualei conduceri a SRI

Se zguduie sistemul medical! Nume greu implicat în contracte dubioase. Fiica angajata beneficiarului

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare