hepta vladimir putin

sursa foto:  Hepta.ro/Maksim Blinov

Analist militar: ‘Strategic, Rusia a pierdut deja. Pierderea războiului de către Putin în Ucraina va avea implicații asupra angajamentelor Rusiei în Siria, în Africa și în sudul Caucazului’

Analistul militar georgian Miro Popkhadze a precizat că, strategic, Rusia a pierdut deja, pentru că războiul din Ucraina a adus ceea ce o speria cel mai tare, un Occident unificat și consolidat, ostil planurilor ei de expansiune.

Reporter: Ați scris undeva că ne aflăm într-un punct de inflexiune istoric și că războiul din Ucraina poate însemna sfârșitul pentru Rusia lui Putin, dar și pentru Putin însuși. Cum credeți că vor fi afectate regimul său și mașina lui de război?

Strategic, Rusia a pierdut deja. A primit exact ceea ce o speria mai tare: un Occidentul unificat și consolidat, ostil planurilor ei de expansiune. Războiul nu numai că a întărit relațiile dintre ambele maluri ale Atlanticului, dar a consolidat democrațiile liberale din interiorul Uniunii Europene.

Opinia publică din țările UE față de Rusia și față de Putin s-a schimbat atât de rapid și de dramatic încât unele guvernele europene au fost nevoite să țină pasul cu reacția imediată de condamnare a agresiunii de către proprii lor cetățeni. Nesiguranța comună imediată a contribuit la reziliența comunității transatlantice. Societățile americane și europene s-au mobilizat, într-un efort fără precedent, în jurul ideii de a ajuta militar Ucraina și de a impune sancțiuni serioase Rusiei.

Apoi, agresiunea decisă de Putin împotriva Ucrainei a determinat ca NATO să se extindă și mai mult, prin acceptul unanim al statelor membre de integrare rapidă a Suediei și Finlandei în structurile sale. De asemenea, Alianța și-a sporit prezența militară pe flancul estic.

Pe plan global, Statele Unite au reușit să ralieze cu această ocazie, printr-o coordonare fără precedent, lumea democrațiilor. Uniunea Europeană, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Canada, Taiwan și chiar Singapore s-au alăturat listei țărilor dispuse să sancționeze Rusia. Între timp, Bruxelles-ul a accelerat procesele de integrare a Ucrainei, Moldovei și Georgiei în structurile sale.

Dar cea mai gravă consecință pentru Rusia lui Putin este expunerea, în fața întregii comunități internaționale, a punctelor ei slabe. Reputația Rusiei ca mare putere militară s-a diminuat în mod evident. Forțele militare ruse au dovedit o slăbiciune absolută în domeniul logisticii, în cel al operațiunilor militare obișnuite, apoi la nivel de comandă și control. Însuși faptul că tot complexul industrial militar rusesc depinde de tehnologia occidentală face acum foarte dificilă întreținerea și susținerea mașinii de război rusești.

De asemenea, reputația Rusiei de bun producător de arme a fost grav afectată. În consecință, în lunile care vin și în anii ce urmeză, vânzările de armament rusesc vor suferi scăderi dramatice, întrerupând astfel o sursă importantă de venit pentru bugetul Rusiei.

Totodată, Rusia a pierdut cea mai mare piață de energie. În viitorul apropiat, Uniunea Europeană va deveni complet independentă față de importurile de gaz din Rusia. Regimul Putin va pierde astfel aproximativ 40% din sursele de venit la buget.

Deoarece economia rusă este slab diversificată, izolarea pe scena internațională, precum și sancțiunile impuse vor pune treptat pe butuci economia rusă, lipsind astfel mașina militară a lui Putin de combustibil financiar”, a declarat Miro Popkhadze.

 

Reporter: Credeți că o victorie a Ucrainei va ajuta Georgia și Republica Moldova să își vadă eliberate propriile teritorii ocupate de armata rusă și va crea premisele unei schimbării de regim în Rusia?

 

Având în vedere izolarea sa politică, economică, financiară și tehnologică, puterea de război a Rusiei va slăbi dramatic. Asistăm deja la degradarea capacității militare ruse pe câmpul de luptă. Cu resurse diminuate, Rusia va fi nevoită să se retragă complet nu numai din Donbas, ci și din Crimeea.

După cum arată istoria, după ce a pierdut războaie, Rusia a trecut prin provocări interne serioase, prin schimbări violente de regim și fragmentări de teritoriu. Așa a fost cazul în 1917-1918, dar și în 1991.

Multe lucruri depind de succesul contraofensivei ucrainene în regiunea Herson. Dacă Ucraina o recucerește, este foarte mare probabilitatea ca aceasta să aibă un efect de domino.

Pierderea războiului de către Putin în Ucraina va avea implicații asupra angajamentelor Rusiei în Siria, în Africa, în sudul Caucazului etc. Vedem deja unele semne de reactivare a grupurilor secesioniste în Cecenia, Azerbaidjanul devine din ce în ce mai critic față de forțele ruse de menținere a păcii din Nagorno-Kharabah și pare gata să facă unele progrese.

Relația Rusiei cu Kazahstanul s-a înrăutățit deja, în măsura în care Almaty intenționează să-și trimită produsele energetice clienților săi din UE prin Rusia, ocolind Georgia.

Războiul din Ucraina a deschis pentru Occident o fereastră de oportunitate fără precedent de a stopa imperialismul Rusiei și de a ajuta țări precum Georgia, Moldova și Ucraina să-și elibereze teritoriile pierdute, integrându-se în același timp în instituțiile occidentale, în familia democrațiilor liberale. Dacă Occidentul rămâne unit, dacă va găsi soluții adecvate la criza energetică, vom asista cu siguranță la o nouă reconfigurare geopolitică în estul Europei”, a mai declarat analistul militar Miro Popkhadze, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Analistul politic Bogdan Chirieac: ‘Din acest moment, regulile au fost aruncate în aer. Se vorbește despre unități speciale ucrainene care acționează în Rusia și care atacă obiective militare’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare