sursa foto:  bloomberg.com

Analistul economic Adrian Negrescu: ‘Prăbușirea Silicon Valley Bank a generat un fior în sistemul financiar american. Nu mă aștept ca în 2023 băncile românești să aibă probleme’

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre prăbușirea Silicon Valley Bank și care sunt riscurile pentru România.

Acesta a explicat care sunt cauzele ce au generat falimentul Silicon Valley Bank și dacă există riscuri pentru o extindere către alte zone ale lumii.

 

Cred că e foarte multă emoție în piața bursieră, un sentiment extrem de fragil al investitorilor legat de potențialul unei crize economice. Ce se întâmplă la Silicon Valley e un caz clar de manual de economie. Această bancă era specializată în împrumuturi pentru start-up-uri din tehnologie, viticultură și sănătate și nu și-a calculat foarte bine balanța între credite și depozite.

În momentul în care mulți investitori și-au retras depozitele de la această bancă, bineînțeles că banca a trebuit să facă urgent rost de bani pentru a le da oamenilor, motiv pentru care a scos la vânzare o serie de active, cu o pierdere asumată de 1,8 miliarde de dolari. Acest moment a generat un fior în sistemul financiar american, pentru că toată lumea și-a pus întrebarea dacă și alte bănci importante se află în această situație. Iată că cele mai mari patru bănci din SUA au avut pierderi din cauza asta, pentru că a fost o emoție puternică legată de ceea ce se întâmplă la SVP“, a declarat Adrian Negrescu.

 

Riscuri pentru România

Analistul economic a spus și dacă este cazul să ne îngrijorăm cu privire la băncile din România:

E o situație conjuncturală din cauza lipsei de cash pe care această bancă a generat-o în ultima vreme, dovadă că și acțiunile sale s-au depreciat foarte mult.

Există bani în piețele internaționale, oamenii caută să se protejeze de inflație, iar creșterea dobânzilor de către Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii și de către Banca Centrală Europeană va readuce cu siguranță lichiditatea în sistemul bancar.

Pentru noi, nu cred că este o problemă. Băncile din România au înregistrat rezultate record anul trecut, pe fondul creșterii dobânzilor. Există un nivel optim de lichiditate și nu mă aștept ca în 2023 băncile românești să aibă probleme, să asistăm la un exod al investitorilor și celor cu depozite bancare. Dimpotrivă, depozitele bancare din România au crescut în această perioadă“, a mai declarat analistul economic Adrian Negrescu, conform dcnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare