sursa foto:  jurnalul.ro

Angajații de la Fabrica de Zahăr Luduș s-au întors la muncă! Patroana fabricii a anunțat că zahărul românesc va intra în producție în septembrie 2023

Angajații Fabricii de Zahăr Luduș s-au întors la muncă, la aproape două luni de la preluarea unității de către Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, doi investitori români.

Mihaela Neagu a afirmat că, la ora actuală, în fabrică muncesc 103 oameni, aceștia fiind angajați cu carte de muncă. O parte dintre foștii salariați nu s-au mai întors, a precizat ea.

Totodată, proprietara fabricii de la Luduș a dezvăluit că zahărul românesc va fi produs de-abia din toamnă, când va fi gata sfecla de zahăr autohtonă.

Până atunci, muncitorii de la Luduș ambalează zahăr din import.

Ce a declarat Mihaela Neagu

„În prezent în fabrică sunt activi și muncesc 103 oameni, sunt angajați cu carte de muncă. O parte care nu au mai putut să se reîntoarcă deoarece lucrau part-time și în altă parte au rămas la locurile lor de muncă. Nu și-a manifestat nimeni dorința de a cumpăra acțiuni. Noi am discutat, la întâlnirea pe care au avut-o cu dumnealor la începutul lunii martie, am fost deschiși, dar până în prezent nimeni nu a venit să ne facă o solicitare în scris că doresc să cumpere acțiuni.

Pentru toamnă, avem semnate contracte pentru 3400 de hectare de sfeclă, am contractat și le-am predat fermierilor îngrășăminte, sămânța, suntem în grafic, iar în septembrie vom scoate și zahăr”, a spus ea, conform Radiomures.ro.

Liderul de sindicat, Ioan Trif, susține că nu există siguranță și de aceea oamenii pleacă

„Săracii oameni pleacă, nu este siguranță, nu vine să vorbească nimeni cu ei. Patronii au spus că fabrica anul acesta o pornesc, dar, din păcate, ei ambalează pachete pentru Uniunea Europeană, remont nu se face, oameni care sunt meseriași pleacă, până acum vreo 20-25 de persoane din ce știu eu. Oamenii sunt chemați la muncă, își iau salariile și i-au pus pe toți pe linia de ambalare”, a declarat Trif.

Patronii au oferit 41% din acțiuni, dar fermierii nu au fost de acord și nici nu și-au asumat riscul unor împrumuturi bancare, a declarat pentru Radio Tg.Mureș cultivatorul de sfeclă de zahăr Teodor Aflat:

„Pe 1 februarie trebuia să semnăm contractul de vânzare-cumpărare, dar cultivatorii nu au avut niciunul curaj să ia credite din bancă. Până la urmă am găsit un grup de 5 oameni, 2 de Mureș, 2 de Sibiu și unul din Alba, am vrut să cumpărăm fabrica. Urma ca pe 30 ianuarie să semnăm contractul, dar s-a amânat pe întâi. Atunci francezii m-au sunat că au vândut fabrica la Neagu și nu mai știu cum, dar eu cu doamna asta să intru în cuplaj ca ea să dețină 51% și noi 49%, eu nu intru. De atunci practic eu nu mai știu nimic, și efectiv m-au dat la o parte”.

Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduş, formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov, a făcut apel la aceştia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr.

Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern, de 500.000 tone zahăr pe an.

La început de februarie,  grupul francez Tereos a vândut Fabrica de Zahăr Luduș către Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare