sursa foto:  Pixabay

ANPC trage semnalul de alarmă înainte de Mărțișor: ”Pericolul real în această perioadă îl reprezintă contrafacerile”

Prima zi a lunii martie este sărbătoarea Mărțișorului, simbol al triumfului primăverii asupra iernii și al renașterii naturii. Pentru că în această perioadă suntem cu ochii după cadouri, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului recomandă cumpărătorilor să fie atenți pe ce aruncă banii.

Șeful ANPC, Paul Anghel, atrage atenția asupra achiziționării bijuteriilor care vor fi oferite de Mărțișor, pentru că în această perioadă pericolul real îl reprezintă contrafacerile. Potrivit acestuia, dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semiprețioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii.

„În primul rând este foarte important de unde alegem să le cumpărăm. Mărţişoarele se vând peste tot, la tarabe, supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilei de 1 Martie. Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor nu poate fi din argint sau placat cu aur dacă este vândut la colţ de stradă şi costă câţiva lei”, a scris joi, pe Facebook, Paul Anghel.

Citește și: Protecția Consumatorului închide două magazine Penny! Alimente cu mucegai și mizerie descoperite de inspectorii ANPC

Cumpărătorii trebuie să țină seama de autorizația eliberată de către ANPC operatorilor economici

Paul Anghel spune în postarea pe pagina sa de socializare că unul dintre lucrurile de care trebuie să se țină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizația eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfășoară operațiuni cu metale prețioase, a cărei copie trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului. Acesta sfătuiește consumatorii să evite cumpărarea mărțișoarelor din metale prețioase și/sau pietre prețioase de la vânzătorii ambulanți. Achiziționarea mărțișoarelor și bijuteriilor din metal prețios trebuie să se facă de la operatorii economici și autorizați de către ANPC să efectueze operațiuni cu metale prețioase.

„În această perioadă un pericol real la achiziționarea de mărțișoare și bijuterii din metale prețioase îl reprezintă contrafacerile, iar în domeniul metalelor prețioase sunt multe și pot îmbrăca diferite forme precum: imitațiile, deoarece există mai multe metale și aliaje ce pot semăna vizual cu metalele prețioase. Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare și un ochi mai experimentat decât al consumatorului obișnuit, dacă nu se realizează o analiză chimică.

În cazul umpluturilor, uneori datorită construcției sau modelului, bijuteriile prezintă cavități goale ce pot fi umplute cu metal comun, metal prețios cu titlu inferior, și chiar cu alt metal prețios decât cel de la suprafață. Aceste cavități sunt închise cu abilitate, umplutura devenind practic ‘invizibilă’ ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal prețios are și elemente din metal comun sau oțel, datorate design-ului, orice producător serios specifică pe aceste părți cuvântul ‘Metal’ sau ‘Steel'”, avertizează directorul general al ANPC.

Vezi și: Un cunoscut magazin, în vizorul ANPC! Inspectorii plănuiesc închiderea definitivă a acestuia!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare