sursa foto:  ziuaconstanta.ro

Anunț important de la FISC. Ce trebuie să știe toți românii

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va trimite până în 30 octombrie deciziile de impunere prin care se definitivează contribuțiile de asigurari sociale, pentru anii fiscali 2016 și 2017.

„Pentru veniturile realizate în 2016 și 2017, stabilirea și regularizarea contribuției de asigurări sociale pentru persoanele fizice se realizează de organul fiscal central competent, prin emiterea unei decizii de impunere anuală, pe baza datelor declarate de contribuabili în declarația privind venitul realizat sau în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice Capitolul I ‘Date privind veniturile realizate în anul 2017’, dupa caz”, potrivit  unui proiect de ordin al președintelui ANAF, Ionuț Misa.

Decizia de impunere este un act administrativ fiscal emis de organul competent, prin care se stabilește cuantumul sumelor datorate de un contribuabil sistemului bugetar, respectiv al sumelor de restituit de la buget în perioada impozabilă, pentru fiecare categorie de venit (impozit, taxă, contribuție etc.) în parte. Decizia de impunere este un titlu de creanță, cu caracter executoriu.

În luna martie, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat ca ANAF-ul va emite în acest an, pentru ultima dată, decizii de impunere, acestea cuprinzând toate deciziile de impunere restante din ultimii 5 ani.

Totodată. acesta a subliniat la acea vreme că ministerul pe care îl conduce ia în calcul crearea unui mecansim pentru a stimula plata în cursul acestui an pentru că, afirma el, nu este vina contribuabilului că statul nu a emis la timp decizia de impunere.

„Este un lucru important pe care vreau să îl precizez. Există mulți ani pentru care Fiscul nu a emis decizii de impunere. Iar în acest an, când contribuabilii vor primi pentru ultima dată decizia de impunere, decizie care se va trimite în a doua parte a anului pentru cei care nu sunt în sistemul online, vom centraliza toate deciziile de impunere restante, pentru ca omul să aibă o singură situație primită. Și ne gândim chiar la un mecanism de a stimula plata în cursul acestui an, pentru că nu este vina contribuabilului că statul nu a emis la timp deciziile de impunere și acest lucru trebuie să conteze”, a precizat Eugen Teodorovici, în luna martie, potrivit Ziare.com.

Citește și:

Cutremurător! După pesta porcina, o nouă nenorocire s-a abătut asupra României! Un dăunător imun distruge culturile

Lovitură pentru pensionari! Ce prevede noua lege a pensiilor

Cine i-a împiedicat pe protestatarii #Rezist să ia cu asalt nunta fiului lui Liviu Dragnea – Ștefan Valentin ar fi plătit o sumă impresionantă (SURSE)

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare