ANRE energie electrica

sursa foto:  Facebook

Anunț major! Se sparge o mare piață de monopol din România

Florin Tobescu, șef serviciu la Direcția Relații Internaționale din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a vorbit despre efectele existenței mai multor platforme de tranzacționare a gazelor în România.

Potrivit Agerpres, el a fost întrebat care este poziția ANRE cu privire la faptul că, pe data de 16 mai, Comisia pentru industrii din Camera Deputaților a votat un amendament la Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență 64/2016, potrivit căruia singura bursă licențiată pentru tranzacția de gaze naturale va fi OPCOM. Acest lucru a stârnit reacții în piață, întrucât, momentan, singurele tranzacții cu gaze se realizează pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

„Legea este în dezbatere, nu este un document final. Responsabilitatea este partajată: Parlamentul este dator să ia cu rapiditate o hotărâre, iar noi (ANRE — n.r.) arătăm motivele care pot fi invocate pentru existența mai multor operatori de piață și existența unei concurențe efective. Rezultatele fiecărui operator economic de altfel se cunosc”, a spus Tobescu.

El a precizat că președintele ANRE, Niculae Havrileț, deși își anunțase participarea la conferință, era, la acel moment, prezent la dezbaterile din Comisia de industrii din Camera Deputaților tocmai pe această temă.

Vezi și A ieșit la lumină! Cine se află în spatele atacului din Manchester, soldat cu moartea a 22 de persoane

În plin scandal, detalii foarte interesante despre George Maior

Tobescu a mai spus că, în prezent, Autoritatea lucrează la aplicarea tuturor prevederilor codurilor de rețea din domeniul gazelor naturale, astfel încât, odată cu producția de gaze din Marea Neagră, să existe o piață și o infrastructură care să permită utilizarea rațională a acestor resurse.

„Vrem să avem o piață concurențială și la gaze, astfel încât investiția să fie recuperată, să dea satisfacție investitorilor și clienților care utilizează aceste gaze naturale. Dacă piața de electricitate a României este cuplată cu a țărilor vecine, în domeniul gazelor naturale se realizează măsurile care pot contribui la aplicarea cu rapiditate a tuturor prevederilor codurilor de rețea, mă refer la alocarea de capacitate și mecanismul de rezolvare a congestiilor, concomitent cu derularea unor proiecte de interconectare la nivel european, din care cel mai important este BRUA, prin care rezervele de gaze din Marea Neagră vor fi utilizate, contribuind la diversificarea surselor de aprovizionare. (…) Dacă piața nu este pregătită în mod corespunzător, mecanismele nu sunt stabilite, aceste resurse pot să nu fie folosite la adevărata lor valoare și de aici toate preocupările instituțiilor implicate în acest domeniu. Există un principiu al utilizării raționale a resurselor. Dacă se va ține cont de toate aceste aspecte, nu ne vom bate joc de rezervele pe care suntem pe cale de a le confirma”, a mai spus reprezentantul ANRE.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare