sursa foto:  Inquam-Photos_George-Calin

Apel de ultim moment către Florin Cîțu pentru demiterea unui ministru: ‘Nu îl mai lăsați la butoane!’

Asociația Forța Fermierilor a lansat un apel către prim-ministrul Florin Cîțu pentru a-l demite pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros: ”Domnule premier Cîțu, nu îl mai lăsați pe Oros la butoane! Astăzi este ziua decisivă pentru viitorul agriculturii românești! La negocierile privind noua Politică Agricolă Comună suntem reprezentați de un ministru în care fermierii nu au încredere”.

 

Consiliul pentru Agricultură și Pescuit, la care participă toți miniștrii Agriculturii din statele membre UE, ce desfășoară în perioada 28-29 iunie 2021 la Luxemburg, ar putea însemna o decizie cu privire la noua Politică Agricolă Comună. Asociația Forța Fermierilor consideră că, practic, astăzi, 28 iunie 2021, este o zi decisivă pentru viitorul agriculturii naționale și pentru soarta fermierilor români în următorii ani.

”Prezența ministrului Adrian Oros la aceste negocieri capitale, ca reprezentant al României, provoacă foarte multă neliniște în rândul majorității fermierilor români. Asociația Forța Fermierilor consideră că actualul ministru al Agriculturii nu poate reprezenta cu eficiență și bună-credință interesele tuturor categoriilor de fermieri. Până acum, reprezentanții sectorului agroalimentar nu știu care a fost mandatul pe care Adrian Oros l-a avut în negocierile la nivel european, cine i-a dat acest mandat și ce a obținut, concret, România„, arată Asociația Forța Fermierilor într-un comunicat de presă.

”Știm însă, cu siguranță, că ministrul Oros a fost de acord cu reducerea nivelului minim al plății redistributive pentru fermierii mici și mijlocii, la 10% față de 12% cât s-a anunțat/agreat inițial. Adică, declarativ, susținem ferma de familie, ca motor al dezvoltării satului românesc și pentru asigurarea securității alimentare a României, și pe de altă parte, suntem gata să acceptăm compromisuri care să reducă finanțarea fermierilor mici și mijlocii”, mai arată organizația de fermieri care reprezintă interesele și se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate și de regiune geografică.

”În condițiile acestea, solicităm premierului Florin Cîțu să se implice de îndată, în orele ce urmează, în coordonarea negocierilor privind noua Politică Agricolă Comună și să fie informat, pas cu pas, de către Adrian Oros cu privire la stadiul discuțiilor și asupra a ce urmează să fie decis pentru fermierii români. Este inadmisibilă lipsa de transparență față de fermierii români cu care ministrul Adrian Oros a realizat reprezentarea țării noastre la negocierile privind noua Politică Agricolă Comună! Măcar acum, în al doisprezecelea ceas, să mai salvăm ceva, domnule prim-ministru Florin Cîțu! Și în primul rând, fermierii României au nevoie de transparență!”, au cerut membrii Asociației Forța Fermierilor.

„Considerăm că Adrian Oros este un ministru foarte slab. În 2020, debutul pandemiei a paralizat decizia guvernamentală în agricultură. Acordarea despăgubirilor pentru culturile de toamnă a demarat foarte târziu, și chiar și așa, am asistat la situația penibilă din ședința de Guvern, când Oros a recunoscut că nu a cerut toți banii.

Am avut aberant ordin antiincediu care risca să paralizeze activitatea în ferme, până la urmă a fost retras. Am avut alba-neagra cu plata mai repede a avansului din subvenția europeană, doar vorbe. Apoi a venit campania electorală, iar ministrul Oros a promis despăgubiri pentru culturile de primăvară, iar banii nu au mai fost acordați.

A afirmat că a notificat Comisia Europeană, și nu a făcut-o. Investițiile în irigații și depozitele regionale nu se regăsesc în PNRR, principalul vinovat fiind Adrian Oros. Demararea depunerii proiectelor cu bani europeni pentru perioada de tranziție 2021-2023 este mult întârziată, nici nu a început, de fapt. Riscăm să pierdem sume importante.

Susținerea pentru sectorul zootehnic este la pământ. Nu avem niciun rând scris din Planul Național Strategic care să implementeze PAC 2021-2027. Alte țări au deja un prim draft complet. Consultările cu fermierii sunt doar de formă, pentru poză. Și lista eșecurilor din mandatul de ministru al lui Adrian Oros poate continua. Important este că acum suntem într-un moment de răscruce, decisiv pentru soarta fermierilor români.

România, așa cum recomandă și Comisia Europeană, are nevoie să protejeze investițiile făcute în fermele mari, și acest lucru poate fi realizat, în parte, prin neintroducerea plafonării. Însă la fel de mult, Comisia Europeană ne cere să dezvoltăm fermele mici și mijlocii, inclusiv printr-o plată redistributivă mai mare. Iar România, prin ministrul Oros, a acceptat reducerea acestui plafon minim de la 12% la 10%. Riscăm să aruncăm în aer și minima concordie care mai exista între fermierii mici și cei mari. Nu ne putem juca cu focul!” a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, conform agrointel.ro.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare