ASF anunță o creștere semnificativă: Fondurile de pensii private au ajuns la active de 107,43 miliarde de lei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță o creștere semnificativă pe piața fondurilor de pensii private obligatorii.

Astfel, potrivit ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 107,43 miliarde lei, la finalul lunii mai, în creştere cu 22% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2022.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 91% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raportul ASF, citat de Agerpres.

Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 69,666 miliarde de lei, respectiv 64,9%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 22,256 miliarde de lei (20,7%), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 6,702 miliarde de lei (6,2% din total active).

Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.062.213 milioane de participanţi în mai 2023.

În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare