ER Firea

ATENŢIE! Afacerea ELCEN & RADET îi poate lăsa pe bucureşteni fără apă caldă şi căldură

Cu toate că Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) se află în procedură de insolvenţă, cu datorii istorice de miliarde care cresc în continuare, riscul de intrare în faliment bate la uşă, iar infrastructura este în stare avansată de degradare, nici în al doisprezecelea ceas părţile implicate – Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), Ministerul Energiei, reprezentanţii ELCEN, RADET, administratorii judiciari şi creditorii majoritari ai celor două entităţi – nu acţionează pentru a opri perpetuarea acestei situaţii!

Cine va plăti datoriile RADET de aproape 4 miliarde lei? În realitate, care este preocuparea principală a edililor noştri? Asigurarea unor condiţii de trai decente bucureştenilor sau satisfacerea anumitor interese personale ori de grup care vizează, în principal, potenţialul imobiliar al ELCEN?

La aproape treizeci de ani de la Revoluţie, „greaua moştenire” invocată, fără excepţie, de fiecare administraţie a Capitalei privind alimentarea cu agent termic a Bucureştiului nu mai poate fi decât un eufemism pentru incoerenţa decizională şi lipsa de responsabilitate a autorităţilor locale atunci când vine vorba despre infrastructura de termoficare. Şi încă o dovadă clară a lipsei de respect la adresa locuitorilor unui municipiu cu pretenţii de capitală europeană, viitor co-organizator al Campionatului European de Fotbal UEFA 2020.

Din păcate, de fiecare dată realitatea ne arată că autorităţile responsabile par a nu şti cum să rezolve problema, iar nota de plată revine, prin facturi la întreţinere mai mari, bucureşteanului de rând.

Pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a Municipiului Bucureşti, ar trebui urgentată realizarea şi operaţionalizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET). Cu toate că în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a fost aprobat în luna mai 2018 transferul celor două entităţi la Compania Municipală Energetică Bucureşti SA (CMEB), în scopul preluării activităţilor de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în Capitală, punerea în practică a acestei soluţii este amânată, RomInsolv SPRL, administratorul judiciar al Regiei refuzând să refacă planul de reorganizare al acesteia, în concordanţă cu cel al ELCEN. Se justifică oare cei 35.000 euro încasaţi lunar de RomInsolv SPRL, având în vedere că planul de reorganizare întocmit şi depus la Tribunalul Bucureşti, cu mare întârziere, abia în februarie anul acesta, nu a fost aprobat?

Într-un lanţ al slăbiciunilor, până în prezent, municipalitatea nu şi-a asumat răspunderea în privinţa sumelor pe care ar trebui să le achite pentru punerea în aplicare a soluţiei de transfer de afacere şi pentru finanţarea SACET, conform hotărârii CGMB din mai 2018. În schimb, a preferat să promoveze în august 2018, un alt proiect de hotărâre (votat de CGMB) prin care a alocat (deocamdată, doar pe hârtie) 1,2 miliarde lei către CMEB (mai mult de o cincime din bugetul pe 2018 al primăriei) pentru preluarea creanţei ANAF asupra ELCEN, urmărind să controleze deciziile de la nivelul ELCEN prin dobândirea calităţii de creditor majoritar în locul ANAF.

Deşi această cesiune de creanţă nu este conformă cu noul Cod de procedură fiscală (astfel că se intenţionează modificarea acestuia prin diverse „ordonanţe de urgenţă”), declaraţiile publice ale primarului general din 6 septembrie 2018 încearcă să mute responsabilitatea eventualului faliment al ELCEN pe umerii Guvernului şi ai ANAF. Nu trebuie omis faptul că Primăria Generală „uită” că trebuie să plătească parte din creanţa de 3,7 miliarde de lei a ELCEN asupra RADET, acumulată în principal datorită neplăţii la timp a subvenţiilor de către autoritatea locală, nici chiar dacă aceasta a fost diminuată la 1,1 miliarde lei, conform planului de reorganizare al ELCEN.

Cu toate că avea obligaţia legală de a se îndrepta împotriva persoanelor fizice sau juridice care au contribuit la intrarea în insolvenţă a RADET şi înregistrarea acestor datorii, RomInsolv SPRL nu a întreprins nimic în această privinţă, deşi a menţionat în planul de reorganizare al RADET că una dintre cauze a fost neacordarea la timp a subvenţiilor de către autoritatea locală.

Pe fondul stării de insolvabilitate, cele două entităţi au nevoie ca de aer de investiţii uriaşe, pe care administraţia oraşului nu ar putea să le acopere decât prin accesarea Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii. Oricum, timpul nu este cel mai bun aliat, iar termenele limită pentru obţinerea finanţării comunitare nerambursabile se apropie.

Dar PMB, în loc să aibă o proiecţie bugetară solidă, susţinută de garanţii, alocă fonduri financiare consistente pentru persoanele apropiate municipalităţii. Concret, pentru angajaţi RADET care, după ce au plecat voluntar prin demisie (primind astfel cuantumul a 18 salarii compensatorii), s-au angajat la CMEB pe salarii mari. CMEB nu dispune încă de capacitatea de a gestiona SACET, abia primind prin delegare, în august, serviciul de alimentare cu energie termică.

După eşecul multora dintre promisiunile electorale ale primarului Firea (decongestionarea traficului, construirea parcărilor la intrările în oraş, modernizarea şi dezvoltarea transportului public, construirea spitalului metropolitan), reorganizarea şi eficientizarea ELCEN şi RADET ar trebui să însemne cel mai important proiect al edilului şi o garanţie pentru locuitorii din Capitală că nu vor mai fi în situaţia ca, în pragul sezonului rece, să se întrebe dacă vor mai fi probleme cu agentul termic (aşa cum, recent, s-a întâmplat în municipiul Constanţa, unde sunt de 10 ori mai puţini consumatori racordaţi, decât în Bucureşti).

Chiar nimeni nu se gândeşte la perspectiva unei ierni fără căldură şi apă caldă? Doamna Firea e mai preocupată de fântânile spectaculoase din centrul Bucureştiului, de contribuţia la Catedrala Neamului, de schimbul de replici din conferinţele de presă şi de propria imagine? Va da dovadă, oare, de aceeaşi preocupare şi în sezonul rece, când majoritatea bucureştenilor vor îngheţa de frig în apartamente, în şcoli şi în spitale? La doamna Firea în birou vor funcţiona caloriferele în decembrie?

Vezi și Marea lovitură pe care o plănuiește ANAF! Ce vrea să impoziteze

Carrefour închide încă un supermarket. Ce retailer îi va lua locul

Acuze grave la adresa subordonaților lui Carmen Dan! Cum ar fi influențat votul într-o secție din București

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare