sursa foto:  Facebook

Atenție! Ce este de fapt HIPNOZA și cum se întâmplă

Erickson  susținea că transa este un fenomen zilnic comun. De exemplu, în timp ce așteptăm autobuzul sau trenul, citim sau ascultăm sau chiar când suntem absorbiți de exerciții fizice, este normal să intrăm în transă, izolând atenția de stimulii irelevanți.

Aceste stări sunt atât de comune și familiare, încât ele nu sunt recunoscute ca fiind fenomene hipnotice. De asemea, spunea că transa hipnotică este acea stare care ar permite depăşirea mecanismelor de aparare conştiente şi accesul la resurse inconştiente.

Ai mai jos cele mai folosite definiţii ale hipnozei în prezent:

Vezi și Celebrul comisar Traian Berbeceanu AVERTIZEAZĂ: „O să vină vremea, curând”

“Hipnoza reprezintă un demers de imaginaţie dirijată. Hipnotizatorul, o altă persoană (în heterohipnoză) sau subiectul însuşi (autohipnoză), acţionează în sensul ghidării unor experienţe bazate pe fantezie.” (Barber, Spanos şi Chaver, 1974; Barber, 1979)

“Hipnoza reprezintă o stare modificată de conştiinţă cu caracter natural. Subiectul intră în starea hipnotică denumită transă, stare care este diferită de cea normală, de veghe şi care nu este indusă artificial, prin consum de substanţă sau prin intermediul altor procedee fizice.” (Ludwig şi Levine, 1965; Ludwig, 1966; Tart, 1969)

“Hipnoza reprezintă o stare de relaxare în care sugestibilitatea subiectului se accentuează. Acesta intră într-o stare de destindere fizică şi psihică profundă, în care devine mai receptiv la sugestii.” (Miller, 1979; Edmonston 1991)

“Hipnoza reprezintă o stare de concentrare intensă care presupune focalizarea selecitvă asupra unei singure idei sau stimul senzorial, o anumită secvenţă de timp.” (Spiegel, 1987)

Vezi mai multe informații despre hipnoză împreună cu mentalistul Mihai George AICI

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare