sursa foto:  jurnalistii.ro

Atenție! Ce poți face cu zilele de concediu rămase într-un an

În mod normal, concediul de odihnă ar trebui să fie efectuat integral în fiecare an. Salariații au dreptul la cel puțin 20 de zile de concediu de odihnă anual. 

Conform legislației în vigoare, în cazul în care ele nu sunt efectuate, zilele neacordate nu sunt compensate în bani, decât atunci când contractul de muncă încetează.

Totuși, dacă angajatul, din motive justificate, nu poate realiza concediul integral sau parțial în anul respectiv, el și-l poate lua într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul său, informează profit.ro.

În cazul în care au probleme personale de rezolvat, angajații au dreptul la concediu fără plată, în timp ce pentru evenimente familiale deosebite este acordat un număr de zile libere. De asemenea, deși Codul Muncii prevede o durată minimă anuală a concediului de odihnă, respectiv 20 de zile lucrătoare, aceasta poate fi mai mare dacă angajatul ajunge la o înțelegere în acest sens cu angajatorul, iar modificarea este stabilită în contractul individual de muncă.

Trebuie să știți că angajatorul este obligat să acorde și un concediu de odihnă suplimentar, de minimum trei zile lucrătoare, pentru angajații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzători, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani.

Vezi și  Baroul București a introdus TARIFUL MINIM! Sub ce preț niciun avocat nu va mai lucra

Șocată! Ce a aflat Mihaela Rădulescu despre Gabriela Firea

ALERTĂ! Ce urmărește de fapt PSD prin TAXA pe gospodărie impusă românilor în curând

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare