adrian cuculis

sursa foto:  facebook

Atenție! Poți fi evacuat din imobil pe timp de iarnă – ce spune avocatul Adrian Cuculis

Un articol de Av. Drd. Cuculis Adrian – Specialist in Executare Silita, Drepturile Omului Si Procedura Judiciara

 

Evacuarile din imobilele cu destinatia de locuinta nu se pot face pe timp de iarna. Ce fac debitorii somati sa evacueze imobilele pet imp de iarna?

Cum incepe de fapt procedura de evacuare?

Plecam de la faptul ca pe timpul iernii nu se pot face evacuari desi in unele cazuri exista abuzuri. Art. 897 cod procedura civila ne arata ca dacă partea obligată să evacueze ori să predea un imobil nu îşi îndeplineşte această obligaţie în termen de 8 zile de la comunicarea încheierii de încuviinţare a executării, ea va fi îndepărtată prin executare silită, iar imobilul va fi predat celui îndreptăţit.

Daca un debitor, care are spre exemplu un credit bancar neplatit sau un credit la un ifn, ori o alta datorie ce l-a adus in pragul vanzarii imobilului pe care il detine, in conditiile in care nu a contestat de la inceput executarea, trebuie sa stie, ca are dreptul sa ramana in acel imobil conform celor de mai jos, chiar daca banca/ifn-ul, etc. i-au vandut bunul imobil locuinta.

Cine stabileste ca nu se pot evacua din locuinte, persoanele, pe timp de iarna?

Avand in vedere ca de curand am pasit in luna decembrie 2017 si fenomenul executarilor silite de abia nu s-a oprit, este important ca fiecare debitor care este intr-o asemenea situatie, sa stie ce drepturi are si mai ales cum poate evita evacuarea din imobil, cel putin pana anul viitor in luna martie 2018.

Totul se leaga de codul de procedura civila si anume, dispozitiile de la art. 896  care ne arata ca “Nicio evacuare din imobilele cu destinanta de locuinta nu poate fi facuta de la data de 1 decembrie si pana la data de 1 martie a anului urmator, decat daca creditorul face dovada ca in sensul dispozitiilor legislatiei locative el si famila sa nu au la dispozitie o locuinta corespunzatoare ori ca debitorul si familia sa au o alta locuinta corespunzatoare in care se pot muta de indata”.

Ce inseamna o locuinta proprie?

Avand in vedere acest text legal, tragem evident urmatoarele concluzii, pe de-o parte ca au un beneficiu de uz pentru locuinta cei care nu-si permit putarea intr-o alta locuinta ce o au in proprietate ori daca creditorul, adica cel ce urmareste evacuarea, face dovada ca debitorul sau se poate muta intr-o alta locuinta.

Ceea ce este important sa observam se refera si la faptul ca leguitorul ne vorbeste despre o locuinta corespunzatoare in intelesul legislatiei LOCATIVE, aspect de importanta, in sensul ca legea  locuintei numarul 114/1996 ce reglementează aspectele sociale, economice, tehnice și juridice ale construcției și folosinței locuințelor, prevede ca nu poate fi considerata locuinta proprie, locuinta care nu respecta macar urmatoarele caracteristici –

Vezi și Un cunoscut hipermarket se ÎNCHIDE! Proprietarii vor pune lacătul, DEFINITIV, pe magazin, în ianuarie 2018! Ce se va întâmpla cu angajații săi

 

Ce se intampla daca totusi primesc o somatie de evacuare?

Daca executorul judecatoresc emite o adresa de evacuare, prin care va pune in vedere ca in termen de 8 zile sa evacuate imobilul, trebuie sa stiti ca adresa de evacuare este ILEGALA si poate fi contestata si suspendata cu ajutorul unei contestatii la executare.

Astfel, pe langa faptul ca se comite un abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz ce inseamna de fapt o veritabila infractiune, observam ca in raport de art 704 cod procedura civila, nulitatea executării silite intervine pentru  nerespectarea dispoziţiilor privitoare la executarea silită însăşi sau la efectuarea oricărui act de executare, atragand astfel nulitatea actului nelegal, precum şi a actelor de executare subsecvente.

Prin urmare, daca totusi apare un dosar de executare silita prin care debitorul este fortat sa evacueze imobilul, asta presupune ca acel debitor trebuie sa-si cunoasca drepturile, sa stie ca este supus unui abuz si sa conteste masurile executionale.

ATENTIE- Chiar daca actele de executare sunt nule sau facute in mod abuziv, singura care le poate anula, este instanta de judecata, nu trebuie sa prezumam ca daca sunt abuzive , nu vor produce efecte.

Av. Drd. Cuculis Adrian – Specialist in Executare Silita, Drepturile Omului Si Procedura Judiciara

Catedra de drept Civil Academia De Politie – Al. Ioan Cuza

Cabinet Insolventa Cuculis – Practicieni In Insolventa – Reorganizari Judiciare Si Falimente.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare