sursa foto:  Pixabay

Avertisment meteo de la Administrația Națională de Meteorologie! Risc de zăpadă la jumătatea primăverii

Căldura din ultima perioadă tinde să ne facem să credem că a trecut iarna, însă situația nu este deloc clară. Potrivit ANM, perioada zăpezilor nu a trecut, existând riscul să ne trezim cu ninsoare chiar la jumătatea primăverii.

Directorul în Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Florina Georgescu, a transmis că românii nu ar trebui să se grăbească în a se bucura de primele semne de primăvară crezând că iarna a luat sfârșit. Meteorologul spune că să așteptăm până în luna aprilie și apoi să ne bucurăm de venirea primăverii.

„Anii trecuți ne-au arătat că iernile acestea foarte blânde au o tendință de a se prelungi până spre jumătatea primăverii, în sensul în care fenomene – este adevărat, de scurtă durată – dar cu aspect de iarnă, mai pot apărea și-n martie și chiar în prima parte a lunii aprilie. Să ne amintim că anul trecut am avut un viscol, cel mai puternic viscol al sezonului 2022-2023 în 5 aprilie. A afectat partea de nord și centrul Moldovei, au fost emise două coduri roșii.

Cel puțin pentru acea parte a țării a fost cel mai sever eveniment al sezonului rece… vedeți, nici nu mai spun iarnă? La fel, în urmă cu doi ani, la București a nins între 1 și 8 martie. Iarna care se încheie, calendaristic vorbind, într-o săptămână, mai poate aduce unele surprize. Aproape că spun din precauție, pentru că altfel, prin contribuția lunii februarie, iarna aceasta ar putea să se încheie ca fiind în topul celor mai calde ierni. Ierna 2022 – 2023 a fost cea mai caldă iarnă din ultimii 60 de ani” a spus Florinela Georgescu pentru DCNews.

Citește și: Ireal! Prețul gazelor în plină iarnă, mai scăzut decât în mijlocul verii. Cum se poate întâmpla așa ceva

Prognoza meteo în următoarele patru săptămâni

Prognoza publicată de Administrația Națională de Meteorologie arată că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă. În săptămâna 26.02.2024 – 04.03.2024, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sud-vestice, dar și deficitar în cele nordice, centrale și estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. În săptămâna 04.03.2024 – 11.03.2024, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice, vestice și centrale. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în nordul Carpaților Orientali și în Munții Banatului.

Pe de altă parte, săptămâna 11.03.2024 – 18.03.2024, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acestă perioadă, în cea mai mare parte a țării. Iar în săptămâna 18.03.2024 – 25.03.2024, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile vestice.

Vezi și: Ce temperatură trebuie să ai în apartament pe timp de iarnă. Mulți dintre români preferă să nu țină cont de recomandări

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare