sursa foto:  playtech.ro

Avertismentul experților în energie: ‘Dacă vine iarna grea, la anul vom avea o problemă’

Cătălin Niţă, director executiv la Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), a atras atenția că Europa nu are deocamdată terminale cu o capacitate suficientă de a prelua gazele lichefiate.

 

Trebuie să luăm în calcul că tot ce înseamnă depozite de gaze în Europa au fost umplute cu gaze ruseşti de anul trecut, ieftine. Dacă vine iarna grea, la anul vom avea o problemă. Anul acesta suntem acoperiţi, dar iarna următoare vom avea o problemă. În ceea ce priveşte LNG-ul, din păcate ne lipseşte capacitatea de transfer de la lichid la gazos, nu este atât de mare încât să umple rezervoarele şi durează 4-5 ani pentru a construi astfel de capacităţi„, a arătat Niţă.

 

Pentru România, riscul este să nu-şi poată valorifica oportunitatea de a avea propriile resurse de gaze.

 

Ghiciţi ce? Noi chiar avem gaz. Dacă nu reuşim să ne mobilizăm, să avem noi runde de concesiuni şi producţie în platforma nouă a Mării Negre, o să ratăm oportunitatea„, a subliniat el, amintind că România a rămas cu rezerve de cărbune în pământ pentru 250 de ani, care acum nu ne mai ajută la nimic, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Expert în energie: ‘Criza din energie se va liniști anul viitor. Sunt foarte multe tancuri de LNG care se pregătesc să vină în Europa’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare