sursa foto:  Pexelsa

Avortul va fi introdus în constituție. Țara din Europa care va legaliza, în mod oficial, întreruperile de sarcină

Un proiect care ar putea deveni lege prevede că avortul ar putea fi introdus în constituție. Votul a avut loc miercuri, 28 februarie 2024, iar trei cincimi din ambele camere au fost de acord. Ca urmare, Franța ar putea deveni prima țară din lume în care întreruperea de sarcină este un drept asigurat de stat. 

Într-o perioadă în care avortarea este un subiect atât de controversat, francezii își asumă o decizie istorică. Dacă americanii voiau să interzică practica prin lege, în Franța situația este cu totul alta. Libertatea femeilor de a scăpa de sarcinile nedorite ar putea fi asigurată chiar în constituție. La popul opus, sunt o mulțime de femei din întreaga lume care se confruntă cu infertilitatea și văd decizia ca fiind revoltătoare. Situația este văzută cu scepticism și de persoanele care provin din țări în care credința joacă un rol important.

Legea care vizează avortul în Franța

Guvernul face presiuni pentru a schimba articolul 34 din Constituție, în sensul în care să se precizeze „libertatea femeilor de a recurge la avort, care este garantată”. Vestea vine după ce în 2022, Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii a retrocedat dreptul din hotărârea Roe vs. Wade din 1973, care garanta accesul la această la întreruperea de sarcină.

Până anul 1975, moralitatea avortului a fost pusă la îndoială. Mentalitatea francezilor s-a schimbat atât de mult în doar jumătate de secol, încât 86% dintre francezi susțin măsura de a introduce avortul ca pe un drept constituțional.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, despre tema interzicerii dreptului la avort: ‘Este o chestiune care atunci când se discută e posibil să se aducă în discuție. Situația e rezolvată în legislația românească’

Rata avorturilor în România, de 2 ori mai mare decât în Uniunea Europeană

Un raport efectuat de către INSP arată că în anul 2021, în România s-au făcut de două ori mai multe avorturi decât în alte țări din Uniunea Europeană. Multe întreruperi de sarcină au fost realizate la privat, nu la stat, respectiv 62%. Este pentru prima dată, din 2017 până în prezent, în care se întâmplă această situație.

În anul 2021, au fost efectuate nu mai puțin de 13.868 de întreruperi de sarcină, în condițiile în care totalul nașterilor nu a depășit 180.000.

Au fost înregistrate: 5.273 de avorturi la cerere în spitalele publice 8.595 de avorturi la cerere în cabinetele private. Cauzele pentru care s-a recurs la avort nu sunt cunoscute. În multe situații, este vorba despre o greșeală, lipsa posibilităților materiale, vârsta foarte mică a mamei.

CITEȘTE ȘI: Vasile Bănescu: ‘Biserica nu militează irațional și nerealist pentru interzicerea totalitară a avortului. Biserica nu poate fi niciodată anti-natalistă, ci doar pro-viață’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare