BNR: 11 miliarde de EUR sunt necesare pentru recapitalizarea companiilor din România

Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României Florin Georgescu arată că firmele din România au nevoie de o recapitalizare pentru a se atinge 50% din capitalul social așa cum prevede legea. Potrivit acestuia, necesarul de recapitalizare al companiilor se ridică la aproximativ 11 miliarde de euro, din care șase miliarde de euro la companiile private cu capital străin, 4,5 miliarde de euro la societățile private cu capital românesc și 0,5 miliarde de euro la companiile de stat.

La nivelul economiei reale, necesarul actual de recapitalizare, pentru a se atinge 50% din capitalul social așa cum prevede legea, este de 11 miliarde de euro, din care șase miliarde la firmele cu capital străin, 4,5 miliarde la firmele private cu capital autohton și 0,5 miliarde de euro la companiile de stat„, a declarat vineri Georgescu în cadrul unei conferințe pe teme de contabilitate.

Oficialul BNR s-a declarat preocupat de situația financiară a societăților comerciale care raportează pierderi financiare de mulți ani la rând.

Dincolo de blocajul pe care îl produce în economie, decapitalizarea cronică diminuează produsul intern brut, din cauză că pierderea anihilează o parte din valoarea adăugată brută creată de societate în fiecare an„, a subliniat Georgescu, potrivit Agerpres.

Citește și:

Măsură fără precedent! ANAF nu va mai bloca toate conturile datornicilor!

Incident diplomatic între Paris și Bruxelles

Anunțul specialiștilor IT: România ar putea deveni prima țară din lume

Banca Mondială, anunț care dă fiori reci liderilor lumii

El a prezentat și datele aferente anului 2015 cu privire la rezultatele financiare ale companiilor românești.

Astfel, din 700.000 societăți, au depus bilanț doar 608.000, adică 85%. Din acestea, 14%, respectiv 84.000, au raportat că au înregistrat un rezultat nul.

Din cele 524.000 de firme care au înregistrat rezultat negativ sau pozitiv, cele cu profit sunt preponderente, 58%, respectiv 306.000 agenți economici, care au totalizat un profit de 17 miliarde de euro. Din acestea, statul deține numai 720 de firme cu un profit total de două miliarde de euro„, a subliniat reprezentantul BNR.

În opinia acestuia, este îngrijorător faptul că 219.000 de firme, restul de 42%, au înregistrat pierderi de 8,5 miliarde de euro, din care 390 sunt societăți de stat, cu 0,9 miliarde de euro pierdere, și 218.610 sunt companii private, cu un total al pierderilor de 7,6 miliarde de euro.

Cauzele acestor situații negative sunt multiple și conțin, pe lângă factori obiectivi specifici economiei de piață, numeroși factori subiectivi, care pornesc cu reglementări incomplete din Legea 31 privind societățile comerciale, continuă cu multe breșe în legislația fiscală și includ comportamentele inadecvate ale unor antreprenori„, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.

Citește și:

Promisiunea Volkswagen pentru europenii cu vehiculele afectate

Medicamente interzise în străinătate, comercializate în România

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare