sursa foto:  Facebook

Bucureștenii riscă și acum să fie amendați! Problema semnalată de Bugetul.ro, în vara anului trecut, persistă, deși conducerea STB ne-a asigurat că o va rezolva

Bucureștenii riscă și acum să fie amendați! Problema semnalată de Bugetul.ro în vara anului trecut, privitoare la plata călătoriei cu cardul bancar, persistă. Asta în condițiile în care conducerea Societății de Transport București (STB) ne-a asigurat că o va remedia „în cel mai scurt timp”.

Concret, la plata cu cardul, validatoarele STB dau în continuare aceeași eroare de comunicație despre care am scris, în exclusivitate, în iulie 2022: „Tranzacție refuzată! EROARE COMUNICATIE (999)”.

Vineri, 15 septembrie 2023, în jurul orei 10:00, pe linia autobuzului 783, călătorii s-au lovit de aceeași eroare de comunicație și nu au putut valida călătoria cu cardul bancar, după cum se poate observa în imaginea pe care o prezentăm mai jos.

În vara anului 2022, Societatea de Transport București (STB), într-un răspuns scris semnat de directorul general Adrian Criț, ne asigura că problema va fi rezolvată

În cazul plății cu cardul bancar la validatoarele montate în vehiculele STB S.A., pot exista diverse motive pentru care plata cu cardul bancar nu se realizează, situații clar prevăzute în standardele bancare.

În vederea informării călătorului asupra motivului unei tranzacții refuzate, pe lângă mesajul „Tranzacție refuzată” este afișat pe rândul următor și motivul refuzului, cum ar fi:

  • Lipsă conexiune – este cel mai frecvent motiv și se întâmplă când nu există semnal GSM în punctul respectiv, ținând cont de faptul că vehiculele sunt în mișcare și pot traversa zone în care acest semnal nu este suficient de puternic, este fluctuant sau nu este regăsit de echipamentul din vehicul;
  • Fonduri insuficiente – când călătorul nu are bani suficienți în cont;
  • Card expirat – când cardul a fost expirat și nu a fost înlocuit.

În momentul de față specialiștii în domeniu lucrează la dezvoltarea acestui canal de plată, atât în ceea ce privește extinderea lui în toate vehiculele STB S.A., cât și în privința identificării și eliminării diferitelor situații care ar putea împiedica realizarea plății.

De asemenea, în cazul în care salariatii din cadrul corpului de control constată disfuncționalități la echipamentele din vehicule, procedează la informarea călătorilor cu privire la celelalte  modalități de procurare a titlurilor de transport, respectiv:

  • Plata prin SMS, direct de pe dispozitivul mobil, cu condiția ca utilizatorul să efectueze plata înainte de urcarea în mijloacele de transport în comun;
  • Plata prin intermediul aplicației 24Pay, instalată pe device-ul personal (nu necesită deținerea unui card de transport), cu condiția ca utilizatorul să efectueze plata înainte de urcarea în mijloacele de transport în comun;
  • Plata prin automate de vânzare;
  • Plata on-line, pe site-ul STB S.A.

Totodată, menționăm că problemele constatate de personalul STB S.A. din traseu, precum și cele semnalate de călători, sunt comunicate către serviciile de specialitate care depun toate eforturile ca acestea să fie remediate în cel mai scurt timp.

Cu stimă,
Adrian CRIŢ
Director General”, a transmis, pentru Bugetul.ro, STB.

Amenda pornește de la 80 de lei și poate ajunge la 500 de lei

Suprataxa este un titlu de călătorie cu tarif special, în valoare de 80 lei, emisă în momentul controlului persoanelor care nu dețin titlu de călătorie valabil și validat sau documente care atestă gratuitatea. În cazul achitării suprataxei, agenții de control nu mai întocmesc proces-verbal de contravenție, precizează STB.

Constituie contravenţie în domeniul Serviciului public de transport local de călători în regiunea București-Ilfov şi se sancţionează cu amendă, în funcţie de gravitate, următoarele fapte:

a) călătoria fără titlu de călătorie valabil sau fără un alt document justificativ sau dovadă electronică (cod QR, cod de confirmare a tranzacției etc.), stocată în telefonul călătorului, în alt dispozitiv al acestuia sau în validatorul vehiculului, care să permită efectuarea călătoriei, conform precizărilor din oferta tarifară existentă (…)

Contravențiile mai sus menționate se sancţioneză după cum urmează:

  1. cele de la litera a cu amendă de la 300-500 RON (…)”, se arată pe site-ul STB, la secțiunea „Contravenții”.

Bucureștenii sunt exasperați de această problemă!

Din vara anului 2022 și până în prezent, am primit mai multe sesizări de la persoane care au călătorit cu STB și care au constatat că nu-și pot achita călătoria. Aceștia au întâmpinat probleme de comunicație la plata cu cardul – „Eroarea 999” -, dar și la plata prin SMS.

În luna iulie a acestui an, o cititoare ne-a transmis că a avut o astfel de problemă pe linia 411, neputând să-și achite călătoria.

„Buna ziua! Este a nu stiu cata oara cand vreau sa platesc corect pretul calatoriei. Nu am unde incarca , cardul de calatorie. Am incercat sa achit astazi, 13.07 .2023 din nou pe linia 411 pretul calatoriei. Atata timp cat cei care se ocupa de gestionarea aplicatiei nu isi fac treaba, corect ar fi ca ei sa raspunda. Am incercat sa achit trimitand SMS. Eroare! Ataswz dovezile.Speram sa se remedieze problemele! Va multumim pentru sustinere!”, este e-mail-ul pe care l-am primit de dimineață.

Dovezile prezentate de cititoarea Bugetul.ro:

 

 

 

„Buna ziua,

Pe linia tramvaiului 5 nu merge plata cu cardul, apare eroarea 999.
Va rog sa remediati problema pt ca și la trimiterea sms-ului la 7458 apare tot eroare, prin urmare nu avem cum sa validez călătoria, in situatia aceasta am fost cel puțin 6 persoane in momentul in care eu eram in tramvai
Multumesc!”, este e-mail-ul semnat A.M., primit la 18 ianuarie 2023.

„Buna dimineata,

Exasperata fiind de situatia pe care o intampin deseori atunci cand vreau sa platesc cu cardul transportul public, si primesc eroare, am cautat pe internet sa vad daca se mai loveste cineva de aceasta problema. Cardul perfect functional, tranzactia refuzata (eroare comunicare) se intampla aproape zilnic in tramvaiul de pe linia 1, sensul de mers de la Piata Muncii spre Stefan Cel Mare.

Efectiv nimic nu functioneaza, autoritatile nu sunt capabile sa faca un lucru care sa functioneze de la bun inceput pe tot parcursul.

Am la mine un card STB pt astfel de situatii, insa atunci sa nu se mai laude ca putem plati calatoria cu orice card bancar, pt ca nu este deloc asa.

Multumesc.”, ne-a spus C.D., la 3 februarie 2023.

La finalul lunii octombrie 2022, Bugetul.ro a mai atras atenția că problemele la plata cu cardul nu au fost soluționate

La 27 octombrie 2022, un călător s-a plâns într-un e-mail trimis pe adresa de redacție, că, deși a încercat „toate validatoarele” din mijlocul de transport în comun în care se afla, acestea nu au funcționat.

 

El ne-a prezentat și o dovadă în acest sens, fotografiind validatorul.

De altfel, anterior, la 20 octombrie 2022, și reporterul Bugetul.ro a întâmpinat aceeași problemă pe linia tramvaiului 21 din Capitală.

Ce am scris la 27 iulie 2022: 

Bugetul.ro a descoperit probleme grave la validatoarele STB, iar călătorii, chiar dacă sunt de bună-credință, riscă să fie amendați.

Concret, la plata cu cardul, validatoarele STB dau erori de comunicație. Astfel, persoana care dorește să-și achite călătoria nu o poate face.

Reporterul Bugetul.ro  a trecut prin această situație luni, 25 iulie, pe linia troleibuzului 66. Am încercat să validăm cu două carduri diferite, însă rezultatul a fost același: „Tranzacție refuzată! EROARE COMUNICATIE (999)”.

De-abia după două stații și mai multe încercări, am reușit să validăm.

O situație asemănătoare, la 20 iulie 2022!

O situație asemănătoare a fost experimentată de o altă persoană la 20 iulie, pe linia autobuzului 335. Persoana în cauză ne-a pus la dispoziție imagini care probează spusele sale.

Potrivit spuselor sale, în jurul orei 07:00, validatorul STB i-a dat eroare la plata cu cardul. De asemenea, tot în ziua de 20 iulie, la 18:48, pe linia 335, s-a lovit de aceeași problemă: eroare la plata cu cardul.

Conform regulamentului STB, amenda pentru „călătoria fără titlu de călătorie valabil sau fără un alt document justificativ sau dovadă electronică (cod QR, cod de confirmare a tranzacției etc.), stocată în telefonul călătorului, în alt dispozitiv al acestuia sau în validatorul vehiculului, care să permită efectuarea călătoriei, conform precizărilor din oferta tarifară existentă” poate ajunge la 500 de lei.

Bugetul.ro îi îndeamnă pe călătorii care trec prin astfel de situații sau depistează orice fel de probleme la transportul în comun din Capitală să ne scrie pe adresa redactorsef@bugetul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare