În special în perioada postului, măslinele sunt consumate foarte des. Dar v-ați întrebat vreodată ce efecte au asupra organismului? Toate tipurile de măsline conţin grăsimi, însă acestea sunt sănătoase, fiind mononesaturate. Măslinele verzi au jumătate din numărul caloriilor celor negre pentru că sunt culese când sunt pe jumătate coapte.
Consumate zilnic, acestea vă pot ajuta în multiple afecțiuni.
Vezi și Efectele neștiute ale brânzei asupra organismului
Păstrează sănătatea inimii
Atât grăsimile mononesaturate cât şi polifenolii ajută la prewvenirea oxidării colesterolului, protejând astfel sstemul cardiovascular şi prevenind apariţia unor boli precum ateroscleroza, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. De asemenea, măslinele verzi previn formarea chiagurilor de sânge şi stimulează vasodilataţia, având proprietatea de a îmbunătăţi funcţia cardiacă.
Acţiune anticancerigenă
Polifenolii, betacarotenul şi vitamina E, toate substanţe cu efect antioxidant, luptă cu radicalii liberi. Astfel, măslinele verzi ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor degenerative şi cronice ce pot să apară din cauza îmbătrânirii premature. Mai mult, combinaţia dintre grăsimile mononesaturate şi vitamina E ajută la prevenirea apariţiei cancerului de colon.
Îmbunătăţesc funcţia ficatului
Datorită conţinutului de fibre, aceste măsline îmbunătăţesc funcţia ficatului şi a intestinului şi ajută la prevenirea şi tratarea constipaţiei.
Previn rahitismul
Măslinele conţin din belşug vitamina D, calciu şi fosfor, elemente esenţiale în creşterea, remodelarea şi întărirea oaselor. Consumate regular, ajută la prevenirea rahitismului, la copii, şi a osteoporozei, la adulţi.
Tratează artrita
Datorită polifenolilor şi falvonoidelor cu proprietăţi anti-inflamatoare puternice, măslinele ajută la prevenirea inflamaţiilor care duc la apariţia artritei.
Reduc simptomele de menopauză
Studiile arată că măslinele verzi reduc intensitatea şi frecvenţa bufeurilor experimentate de femei în perioada de permenopauză şi de postmenopauză.
Menţin sănătatea pielii
Antioxidanţii conţinuţi ajută la menţinerea sănătăţii pielii, prin combaterea efectelor negative cauzate de radicalii liberi asupra ţesuturilor. Totodată, cantităţile relativ mari de betacaroten şi de vitamina E din măslinele verzi joacă un rol semnificativ în regenerarea, protejarea şi stimularea pielii, potrivit doctorulzilei.ro.