Columbofilia, între investiție, pasiune și profit 

Se spune că atunci când s-a făcut trecerea de la porumbeii mesageri la tehnici mai moderne, corespondența prin poștă, porumbeii au devenit…șomeri. Însă o adaptare a situației a făcut să apară și un sport al celor care știu să parcurgă distanțe mari și să se întoarcă acasă. 

Columbofilia nu este pentru oricine, dar cert este că din asta se pot scoate bani frumoși. Dacă faceți asta și din pasiune, cu atât mai bine. Cere investiție concretă în porumbei ce se trag din generații de campioni. O altă investiție este în sănătatea acestora, în fiecare etapă a lor, de la pui la păsări adulte care reproduc la rândul lor. Există însă aliați pe măsură, magazine de nișă de unde puteți achiziționa produse porumbei, atât de prevenție, cât și pentru a trata. 

În columbofilie este ca la box 

Putem compara acest sport cu oricare altul, cert este că oricum necesită efort constant și investiții pe măsură. Exact ca în box însă, mulți se zbat și doar puțini câștigă și devin campioni. Merită? Desigur că da, premiile în acest domeniu sunt destul de mari. Pentru a fi un domeniu profitabil, implică multă muncă, atât în crescătorie, cât și concret alături de păsări – antrenamentele efectuate constant. 

Riscuri există și aici. Nu este vorba doar de a investi în materie primă, în acest caz în porumbei, aceștia pot fi de generație bună, însă dacă nu sunt îngrijiți pe termen lung corespunzător, se pot îmbolnăvi. Spre exemplu, contează foarte mult efectivul de păsări – dacă sunt amestecați cei bolnavi cu cei sănătoși, cum sunt crescute și ținute păsările. Condițiile climatice îi pot afecta, umiditatea crescută îi poate afecta. Nu degeaba au explodat și afacerile adiacente, cei care comercializează produse pentru porumbei, fie că vorbim despre medicamentație, vaccinuri, spiramicina, fie că este vorba de produse de îngrijire și prevenție, suplimente alimentare. 

În cele din urmă, din acest fenomen rămâne pasiunea. Dacă aceasta nu există, șansele de a fi buni participanți în acest domeniu scad dramatic. Unii dintre cei care sunt crescători au început din pură pasiune și au ajuns departe și cu potențial de câștig pe de urma păsărilor. 

Ce spun crescătorii 

  • Un porumbel cu palmares, care a câștigat competiții poate valora și 10.000 de euro. 
  • La simple antrenamente sau din diverse cauze, anual în medie se pierd 40% din efective. 
  • Competițiile presupun multă muncă, un program strict, dar și investiție. 
  • Motivația acestui sport este perechea. Porumbeii își aleg o singură dată perechea. O vor vedea înainte de concurs și ulterior când ajung acasă. 
  • Iarna porumbeii sunt închiși, pentru că riscă să fie atacați de răpitori. 

În concluzie, acest sport presupune un lanț de pregătiri și de efecte. Pentru cei care sunt dispuși să investească, o fac din pasiune și pe măsură ce văd că efectivele se pot înmulți ușor și valorifică, încep să prindă curaj de a merge mai departe. Sportul acesta în țară încă nu este la maximul său de potențial și numai un interes presărat cu pasiune vor face ca domeniul să devină unul tot mai extins și mai profitabil. 

Contact: 

0773 774 303

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare