energie

sursa foto:  energy-center.ro

Cresc prețurile la energie electrică! Cât va trebui să scoatem din buzunar pentru facturi

România a atins un nou preț record la curentul electric. Azi a ajuns la 445 lei/MWh și este în continuă creștere. Cauzele pentru care prețurile ar fi crescut atât de mult s-ar datora factorilor locali și regionali. Unul dintre acești factori este legat de creșterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de caniculă. De asemenea, țara noastră este cuplată cu alte piețe la bursa de energie, ceea ce aduce din start un minus, datorită influenței celorlalte țări asupra prețurilor din România. O altă cauză ar fi raportul infim al centralelor eoliene. 

De asemenea, specialiștii au precizat că o altă cauză a creșterii prețurilor este și scăderea la aproape jumătate a debitului Dunării (care afectează producţia şi la Hidroelectrica, şi la Nuclearelectrica), dar şi înghesuiala tot mai mare a furnizorilor pe PZU.

Potrivit Mediafax, prețul energiei va crește în continuare. Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU, o platformă a bursei de energie OPCOM – consemnează, joi, cotaţia de 570 lei/MWh pentru 4 august.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a propus o soluție la această problemă. Acesta a declarat că plafonarea prețurilor energiei electrice ar fi una dintre soluții.

„Contractele furnizorilor de ultimă instanţă expiră în această perioadă şi acum se negociază încheierea de contracte noi, iar producătorii de energie verde au o pondere tot mai mare în această piaţă. Am solicitat la ANRE (n.n.- Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) o analiză a acestei situaţii şi nu voi ezita să cer inclusiv plafonarea preţurilor”, a declarat ministrul Energiei, într-o emisiune la Antena 3. El a precizat, pe de altă parte că „evoluăm, ca ţară, într-o piaţă liberă, astfel că trebuie să ne asumăm şi fluctuaţii de preţ, mai ales că România este exportator net pe piaţa de energie”.

„Am discutat de mai multe ori cu ANRE, le-am solicitat să ne propună orice soluţie, o hotărâre de Guvern, o plafonare… Aştept, de asemenea, un raport şi de la conducerea OPCOM, am sesizat şi Consiliul Concurenţei”, a spus Toma Petcu.

Acesta a respins categoric majorarea prețurilor la energie de către producătorii cu capital de stat, precizând faptul că din totalul sumelor de pe facturi „aproximativ 50% reprezintă energia şi restul sunt taxe”.

Vezi și Unic în lume! Cine este românul care va primi pensie mai mult timp decât a trăit până a devenit pensionar

Cine este, de fapt, Puiu Popoviciu – afaceristul condamnat la șapte ani de închisoare

Tranzacție de proporții pe piața de bricolaj! Ce gigant european cumpără Praktiker

 

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare