sursa foto:  realitateaoltului.ro

Cu cât cresc, în realitate, salariile polițiștilor, începând cu data de 1 iunie 2023 – Când vor avea banii în mână

De la 1 iunie 2023, salariile polițiștilor și ale tuturor angajaților din familia ocupațională „Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională” se majorează. 

Astăzi Guvernul Nicolae Ciucă a adoptat o Ordonanța de Urgență în acest sens, după cum a transmis Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Cu cât cresc, de fapt, salariile polițiștilor

Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne, a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, ce înseamnă, de fapt, creșterea anunțată de Guvern.

Potrivit liderului sindical, în Ministerul de Interne, salariile vor crește, în medie, cu 370 de lei. Salarii mărite vor ajunge în mâinile polițiștilor în luna iulie, când se fac plățile pentru luna iunie.

370 de lei net – creșterea la MAI. Pe noua grilă de salarizare, nu știm nimic, că nu au discutat nimic cu noi. Habar n-avem ce vor să facă pe noua grilă, pentru că nu au discutat nimic cu noi. Creșterea este de 374 de lei, sumă netă, media. Această creștere trebuia să se producă de la 1 ianuarie 2022.

De la 1 ianuarie 2023, coeficientul fiecărui polițist, militar, pompier, jandarm, familia ocupațională, trebuia înmulțit cu salariul minim pe economie. Prin înmulțirea coeficientului cu salariul minim pe economie, decuplăm salarizarea bugetarului de la decizia politică.

Asta înseamnă să aplici Legea 153 – Legea salarizării – în integralitate. Este un sistem adoptat în Uniune. De acolo este împrumutat acest mecanism. Tocmai în ideea de a decupla salarizarea bugetarilor de decizia politică, pe care și noi o susținem, pentru că este un mod sănătos de a rezolva sinecuri, solicitări, o putere a politicului asupra unui segment important de bugetari. Iată că noi am rămas, de exemplu, în urmă. Suntem ultima familie ocupațională care intră în grila din 2022.

Dar trebuie să privim și să abordăm sănătos problema, nu populist, nu cum îmi pică mai bine mie ca politician. Cum îmi pică mie mai bine ca politician? Păi, dau în polițiști, dau în bugeteri, că or să mă iubească cei din privat. Da, dar iată că, din cauza acestei politici, am ajuns la dezastrul pe care azi îl înregistrăm în Poliție. Din 1.880 de locuri, la școlile de agenți Câmpina, Cluj, Oradea s-au ocupat 900.

Știți ce înseamnă? Tinerii sunt interesați de salarizare, de carieră, de pensionare, de predictibilitate. Sunt trei segmente importante: vreau să știu ce salariu voi avea, ca polițist, vreau să știu până la ce nivel pot să acced în carieră și vreau să știu ce pensie îmi oferă statul pentru sacrificiile pe care eu le voi face, pentru ca acest sistem să meargă.

Noi de aceea am spus: Scoateți pensiile militare de acolo, că nu au ce căuta! Toate țările membre NATO au pensii militare de stat”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare