marius budai 1

sursa foto:  stiridecluj.ro

Majorare salarială de ultimă oră, anunțată de Ministerul Muncii! Se întâmplă din 1 iunie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) anunță o majorare salarială pentru personalul din sănătate, asistență socială, apărare, ordine publică și securitate națională.

Salariile de bază ale personalului din sănătate și asistență socială și din apărare, ordine publică și securitate națională se majorează, de la 1 iunie, la nivelul stabilit de Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru anul 2022, informează Ministerul Muncii.

Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență care completează articolul I din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile personalului prevăzut în Anexa nr. II – Familia ocupațională de funcții bugetare „SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ” din Legea-cadru nr. 153/2017, se stabilesc la nivelul celor prevăzute de această lege pentru anul 2022.

Măsură a fost luată de Executiv pentru o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar, cum ar fi statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii și îngrijitoarele, care nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, spre deosebire de restul personalului cu studii superioare salarizat pe aceeași anexă, fiind astfel eliminate dezechilibrele de natură salarială din acest sector.

De asemenea, ordonanța de urgență vizează majorarea salariilor de bază pentru angajații din asistență socială. În acest sens, s-a ținut seama de problema majoră cu care se confruntă acest domeniu, respectiv lipsa personalului de specialitate, precum și de provocările de care s-a lovit acest sistem (pandemia COVID, criza din Ucraina, creșterea numărului persoanelor vârstnice în România sau criza forței de muncă în domeniul asistenței sociale și migrarea acesteia).

Majorări și pentru familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională

Tot de la 1 iunie cresc și soldele și salariile de funcţie ale personalului prevăzut în Anexa nr. VI – Familia ocupațională de funcții bugetare „APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ȘI SECURITATE NAȚIONALĂ” din Legea-cadru nr. 153/2017 care se stabilesc, de asemenea, la nivelul celor prevăzute pentru anul 2022.

Și în acest caz se urmărește eliminarea inechităților salariale, având în vedere că pentru o parte a personalului din Anexa nr. VI a fost deja atins nivelul soldelor și salariilor de funcție prevăzut de Legea-cadru pentru anul 2022, prin adoptarea OUG nr. 168/2022.

Măsurile au fost luate în contextul în care printre priorităţile Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale se numără şi modernizarea sistemului de salarizare în sectorul public, prevăzută în Programul de Guvernare 2021 – 2024, care are drept scop eliminarea inechităţilor salariale, dar și în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Majorare brută de 370 de lei pentru angajații din Ministerul de Interne

„370 de lei net – creșterea la MAI. Pe noua grilă de salarizare, nu știm nimic, că nu au discutat nimic cu noi. Habar n-avem ce vor să facă pe noua grilă, pentru că nu au discutat nimic cu noi.

Creșterea este de 374 de lei, sumă netă, media. Această creștere trebuia să se producă de la 1 ianuarie 2022”, a explicat, pentru Bugetul.ro, liderul Sindicatului Național Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Vasile Zelca.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare