Cum să gestionezi în mod optim bankroll-ul la poker online

Este clar că pokerul este un joc de noroc, dar, dacă îl vei analiza în detaliu, vei observa că acesta înseamnă exercițiu, cunoaștere, acumularea de experiență, mascarea intențiilor și a tăriei mâinilor, dar, mai ales, o bună gestionare a fondurilor alocate. 

Deși se desfășoară în condiții diferite, pokerul online ține cont de toți acești factori, dar managementul fondurilor capătă o importanță crucială, deoarece pe platformele online sunt disponibile jocuri în orice moment, iar tentația de a juca la recuperare este foarte mare.

Pentru a avea succes în poker, trebuie să manifești o disciplină de fier în gestionarea bankroll-ului (fondurile pe care le aloci jocului de poker). Chiar dacă atunci când joci poker online îți poți reface bankroll-ul efectuând o depunere, ideea contrazice cele mai elementare reguli despre evoluția ta ca jucător. Progresia presupune să îți dezvolți bankroll-ul pe baza rezultatelor obținute, rezistând pierderilor inerente care pot să apară. De aceea, când joci poker nu trebuie să abdici de la anumite reguli.

 

Suma alocată pokerului trebuie privită ca o investiție

Alegerea sumei destinate distracției la poker nu este o acțiune întâmplătoare. Aceasta trebuie să țină cont de veniturile și de cheltuielile lunare și trebuie să nu depășească suma alocată distracției. Pentru a îndeplini condițiile necesare pentru a garanta distracția , dar și evoluția ta ca jucător, sumele alocate pokerului trebuie să fie privite ca o investiție cu fonduri speciale

Alegerea bankroll-ului de start poate fi o misiune dificilă pentru jucătorii de poker online. Sigur este doar aspectul că nu trebuie niciodată să depui mai mulți bani decât îți poți permite. Ideal ar fi să îți construiești bankroll-ul  din premii obținute la freeroll-uri (turnee de promovare fără buy-in, dar cu premii cash). Pe de altă parte, atunci când îți construiești bankroll-ul de start ar trebui să ții cont și de promoțiile disponibile. Cu ajutorul acestora îți poți mări suma pe care o ai la dispoziție, dar trebuie să ții cont și de faptul că fondurile suplimentare sunt restricționate în privința retragerii.

Cum alegi jocurile de poker online

În cazinourile pe net licențiate în România găsești diverse tipuri de jocuri de poker online. Sunt disponibile variante de No Limit sau Fixed Limit Hold’em și de Omaha Pot Limit sau Pot Limit Hi-Lo. Acestea pot fi jucate la mese cash, în turnee Sit & Go sau turnee clasice. La rândul lor, acestea pot prezenta diverse variațiuni, de la numărul de jucători de la masă, până la unele reguli care adaugă suspans, acțiune și distracție. 

Hotărâtor pentru un bun management este să îți alegi jocurile în funcție de aptitudinile tale și de experiență. Dacă nu ai jucat suficient pentru a-ți cunoaște punctele forte, poți testa jocurile cu cele mai mici mize. 

Mizele de joc îți pot susține bankroll-ul

Acest aspect necesită o disciplină de joc exemplară. Valoarea mizelor trebuie să fie în concordanță cu bankroll-ul curent.  Probabil, scopul fiecărui jucător de poker online este acela de a-și permite buy-in-uri cât mai mari și, implicit, de a obține recompense mai consistente. 

Sunt multe de discutat despre stabilirea mizelor, dar, din literatura de specialitate, dacă esți jucător de cash, este preferabil să intri la masă cu buy-in-ul maxim, iar în cont să deții minim 50 de buy-in-uri (după unii chiar 100). Spre exemplu, într-un joc cash cu blinduri 0,01 USD/0,02 USD și buy-in maxim de 2 USD, ideal ar fi ca balanța contului să afișeze cel puțin 100 USD. În mod similar, pentru turnee de orice tip, dacă alegi miza de 1 USD, balanța ar trebui să asigure minim 50 de buy-in-uri.

Trebuie să fii conștient că, oricât de bun jucător de poker online ai fi, câștigul la masa de joc nu este garantat. De aceea, bankrollul tău trebuie să îți garanteze șansa de a reveni după sesiuni în care lucrurile nu vor merge așa cum îți dorești (acestea vor veni cu siguranță). De aceea trebuie să îți fixezi unele limite de joc, dar și obiective. 

Spre exemplu, dacă pierzi două buy-in-uri, ar fi indicat să renunți la joc și să încerci o analiză obiectivă a jocului tău. De asemenea, atunci când îți dublezi buy-in-ul, ideal ar fi să te retragi. Decizia de a renunța la o sesiune cash poate fi foarte dificilă, dar aceasta va fi mult mai ușor de luat dacă îți vei asuma că o serie câștigătoare nu înseamnă că ești un jucător foarte bun, așa cum o serie mai puțin reușită nu înseamnă că ești un jucător slab.

Gestionarea așteptărilor un factor determinant pentru o experiență reușită

Pentru a te bucura de poker trebuie să știi că, oricât de bine joci și oricât de experimentat ești, nu vei putea evita „bad beat”-urile și, implicit, pierderi serioase. Întreaga construcție a bankroll-ului trebuie să țină cont de acest aspect. Prin urmare, atunci când te așezi la masa de joc trebuie să îți stabilești obiective realizabile, în principiu mici victorii. Așteptările nerealiste îți pot induce o stare de confuzie care te va face vulnerabil în momentele în care trebuie să iei decizii.

Disciplina mentală te va ajuta să acționezi în așa fel încât să îți atingi scopul final. Țintele atinse îți vor spori încrederea. Dublarea unui buy-in la jocul cash sau un profit de 10% la finalul unei sesiuni de joc ar trebui să te mulțumească și să-ți ofere optimism pentru următoarea sesiune. În același timp, pierderea la poker online nu reprezintă un dezastru. 

După ce ai atins limitele stabilite pentru o sesiune, iar rezultatele sunt negative, este recomandat să te repliezi, să îți analizezi jocul și să aștepți următoarea sesiune de joc. Pentru că în pokerul online ți se ivește o nouă șansă în orice moment.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare