sursa foto:  antena3.ro

Premierul României, Viorica Dăncilă, a dezvăluit planurile pe perioada președinției Consiliului Uniunii Europene! Care sunt prioritățile

România va acorda, pe durata mandatului la preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, o atenţie prioritară avansării negocierilor cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027, a declarat premierul Viorica Dăncilă, marţi, la Palatul Victoria, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de omologul său slovac, Peter Pellegrini.

În ceea ce priveşte agenda europeană, am acordat o atenţie specială subiectelor care se vor afla prioritar în programul preşedinţiei române la Consiliul UE. Am evidenţiat în special faptul că politica de coeziune are o valoare atât simbolică pentru avansarea Uniunii, cât şi una concretă, generatoare de valoare adăugată certă, în direcţia asigurării convergenţei şi reducerii diferenţelor de dezvoltare. Atât Slovacia, cât şi România, în calitate de beneficiare ale acestei politici, sunt dovada clară a importanţei acestei politici în plan european. În acest context, am subliniat faptul că România va acorda, pe durata mandatului la preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, o atenţie prioritară avansării negocierilor cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027″, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul român a adăugat că, în ceea ce priveşte securitatea internă a UE, a evidenţiat faptul că obiectivul consolidării siguranţei va reprezenta unul dintre pilonii pe care vor fi definite priorităţile României pe durata mandatului la Consiliul UE.

„Ne propunem să acordăm o atenţie deosebită eforturilor de asigurare a unui cadru consolidat de securitate internă în Uniunea Europeană, în beneficiul cetăţenilor europeni şi de sprijinire a restaurării funcţionalităţii spaţiului Schengen. Aceasta va fi încă o oportunitate pentru noi de a demonstra valoarea adăugată a României în realizarea obiectivelor în materie de securitate. Am exprimat disponibilitatea de a coopera îndeaproape cu partea slovacă pe parcursul exercitării preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, mai ales în perspectiva deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019”, a afirmat Dăncilă.

Premierul a menţionat şi temele bilaterale abordate în cadrul convorbirilor purtate cu omologul slovac.

„Am discutat cu domnul prim-ministru slovac despre consolidarea relaţiilor şi cooperării bilaterale, inclusiv la nivel sectorial. O atenţie specială am acordat-o dialogului pe probleme strategice, şi anume domeniilor apărare, cu accent pe misiunile la care militarii români şi slovaci participă, dar şi pe domeniul energiei. Am examinat iniţiative relevante privind securitatea energetică, interconectivitatea reţelelor de transport şi coridoarelor de tranzit, reiterând sprijinul României pentru proiectul BRUA, dar şi pentru alte formate de cooperare regională, care ar putea aduce valoare adăugată în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării”, a declarat Dăncilă.

Ea a adăugat că în cadrul dialogului a fost apreciată evoluţia relaţiilor economice şi accentuată importanţa consolidării schimburilor comerciale bilaterale şi a dinamizării procesului investiţional dintre cele două state.

„Am menţionat, de asemenea, activitatea celor 628 de firme slovace în România”, a declarat Dăncilă.

Premierul român a adăugat că „munca, afacerile sociale şi afacerile interne” reprezintă, de asemenea, domenii de interes.

„De altfel, astăzi a fost semnat de către ministerele de resort un protocol de cooperare bilaterală în domeniul inspecţiei muncii de care urmează să beneficieze lucrătorii români angajaţi pe piaţa muncii din Slovacia. Doresc să remarc nivelul deosebit al cooperării noastre în domeniul afacerilor interne. Se remarcă, de exemplu, schimbul de informaţii operative şi cooperarea în combaterea traficului internaţional de droguri”, a afirmat Dăncilă.

Prim-ministrul român s-a referit la cooperarea cu partea slovacă în materie de educaţie şi în domeniul cultural.

„Vreau să menţionez că 28 de universităţi româneşti au acorduri cu 21 de universităţi slovace, prin care dezvoltă programe de cercetare universitară şi programe de studiu, existând lectorate în limba slovacă şi de limba română în capitalele noastre. Extindem astăzi această cooperare prin semnarea programului de cooperare bilaterală în domeniul educaţiei la nivel ministerial”, a spus Dăncilă.

În cadrul întrevederii s-a discutat şi aprofundarea dialogului şi cooperării privind comunitatea românească din Slovacia şi minoritatea slovacă din România.

„Prezenţa acestora reprezintă punţi de legătură importante în dezvoltarea relaţiilor dintre popoarele noastre. De asemenea, am adresat aprecieri prim ministrului slovac pentru modul în care autorităţile locale şi centrale din Slovacia preţuiesc şi comemorează memoria militarilor români care s-au jertfit şi au luptat pentru eliberarea teritoriului slovac în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a mai declarat Dăncilă.

Citește și:

SURSE! „Caracatița” din „ograda” lui Carmen Dan: Sume fabuloase, pentru a fi puși șefi!

Un alt lider PSD s-ar putea alătura celor 10 grei care îl pot „distruge” pe Liviu Dragnea! Cine a anunțat-o pe Gabriela Firea drept candidat la prezidențiale

Mare atenție! Toți șoferii care au mașini înmatriculate trebuie să facă asta – În această săptămână s-a decis totul

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare