sursa foto:  Guliver/ Getty Images

De mâine, legea intră în vigoare! Li se aplică doar celor care se vaccinează!

De joi, persoanele care se vaccinează împotriva Covid-10 vor avea un beneficiu din partea mai-marilor țării. Mai precis, în ziua în care se vaccinează, aceștia vor avea liber de la locul de muncă. Legea intră în vigoarea mâine. Trebuie precizat că ziua liberă de la stat nu li se aplică și celor care se vaccinează la locul de muncă.

Așa cum se procedează și în celelalte zi libere legale, și această zi va fi plătită. Obligativitatea acordării zilei libere de către angajator se aplică atât în sistemul public, cât și în cel privat.

Acest beneficiu pentru persoanele care se vaccinează se acordă în conformitate cu Legea nr. 221 din 26 iulie 2021
pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ce prevede Legea nr. 221/2021:

(1) Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

(2) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (1) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii. În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele prevăzute la alin. (1) au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

(3) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

(4) Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani. În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(5) Dispozițiile prezentului articol nu se aplică în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

(6) Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare joi, 29 iulie 2021.

Vezi și Concursuri cu dedicație în Ministerul de Interne? Un nou concurs cu un singur candidat pentru șefia unui inspectorat de Poliție

EXCLUSIV În goana de a nu fi remaniat de Florin Cîțu, un ministru USR-PLUS blochează instituțiile aflate în subordine! Dispoziția dată de Claudiu Năsui și către omul lui Marcel Vela

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare