sursa foto:  reuters

Decizie majoară luată de Vladimir Putin, după protestele pro-Navalnîi

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat miercuri legislaţia care înăspreşte amenzile pentru încălcări comise în timpul protestelor de stradă, după ce mii de persoane au fost arestate în timpul unor manifestaţii neautorizate în sprijinul opozantului Aleksei Navalnîi, cel mai vocal critic la adresa Kremlinului, informează Reuters.

Legislaţia majorează amenzile pentru nesupunere în faţa oamenilor care asigură respectarea legii de la 1.000 la 4.000 de ruble (circa 55 de dolari), alături de un maxim de 15 zile de detenţie.

Amendamentul introduce de asemenea amenzi de până la 20.000 de ruble pentru organizatorii de proteste care încalcă reglementările privind finanţarea.

Poliţia rusă a arestat peste 11.000 de oameni în timpul protestelor ce au avut loc pe teritoriul Federaţiei Ruse în sprijinul lui Navalnîi, potrivit OVD-Info, grup de monitorizare a protestelor.

Ministerul de Interne rus a atenţionat dinainte că va împiedica orice protest neautorizat, iar cei care vor lua parte la astfel de manifestaţii ar putea fi urmăriţi penal.

Aliaţii lui Navalnîi – dintre care majoritatea sunt în prezent refugiaţi în alte ţări sau se află în arest la domiciliu – au declarat un moratoriu asupra protestelor de stradă până în aprilie.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, 44 de ani, una dintre cele mai critice voci din partea opoziţiei ruse, se află de ani de zile în colimatorul Kremlinului. El a fost arestat la revenirea sa la Moscova în 17 ianuarie din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în luna august cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar. Navalnîi a fost condamnat la începutul lui februarie, în apel, la doi ani şi şase luni de închisoare, după ce instanţa a transformat o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare într-un dosar de fraudă datând din 2014 într-o sentinţă fermă pentru încălcarea controlului judiciar.

Rusia a ignorat cererea Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) de a-l elibera pe Navalnîi, iar miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene (UE) s-au pus de acord luni să pregătească sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi de rang înalt, din cercul apropiat al lui Putin, drept replică la încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi. Se aşteaptă ca UE să aprobe oficial noile sancţiuni la începutul lui martie, informează agerpres.ro

Citește și:

EXCLUSIV Lucian Bode pregătește reorganizarea Ministerului de Interne! Mai apar două funcții de conducere în MAI

Cutremur între ANPC și ANSVSA! Omul pe care Dacian Cioloș a fost forțat să-l destituie, la o zi după ce tot el l-a făcut șef, revine în prim-plan!

Guvernul vine cu noi reglementări pentru mii de români: Acest tip de acte pot fi folosite în continuare chiar dacă au expirat

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare