politia animalelor e1600083960850

Dezbatere cu scântei la Ministerul de Interne! ‘Cum stabilește milițianul?’, ‘Pentru a vă dovedi că nu suntem milițieni’

EXCLUSIV Bugetul.ro. Vineri, la sediul Ministerul de Interne, a avut loc o dezbatere cu reprezentanții mai multor ONG-uri, în vederea stabilirii cadrului legislativ al înființării Poliției Animalelor. La dezbatere a participat și Norocel Stroe, secretar de stat în Ministerul de Interne, Ionel Babuș, consilier al ministrului Marcel Vela, precum și chestorul Florentin Brăcea, adjunct al șefului IGPR. Totodată, mai multe persoane, printre acestea aflându-se și reporterul Bugetul.ro, au participat și prin videoconferință.

Dezbaterea a fost una tăioasă, încă din minutele de început. După ce a felicitate Ministerul de Interne pentru acest pas important, un reprezentant al asociației Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie, Marin Bleidner, a identificat mai multe probleme în Ordonanța de Urgență privitoare la înființarea Poliției Animalelor.

Totodată, el a reușit să-i deranjeze pe șefii MAI și ai IGPR, după ce i-a numit pe polițiști „milițieni”. În cele din urmă, el și-a cerut scuze.

Momentul încins de la începutul dezbaterii de la sediul MAI

Chestorul Florentin Brăcea: O să fac o foarte scurtă prezentare a proiectului. Prin prezenta Ordonanță de Urgență se dorește modificarea și completarea Legii 205/2004 pentru protecția animalelor, respectiv crearea unui mecanism pentru protecția animalelor și Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

Se introduc, prin această propunere, instituția ordinului de plasarea animalelor în adăpost, cu situațiile specifice identificate până la acest moment, atribuțiile polițiștilor în aceste situații, modalitatea de plasare a animalelor în adăpost (…).

Marin Bleidner, președinte READC: Adăposturile din România, 80% dintre ele, sunt doar adăposturi, fără sală chirurgicală trecută în Colegiul Medicilor Veterinari. Adică, când dumneavoastră interveniți, duceți acel animal într-un adăpost, asta nu înseamnă că are automat o sală chirurgicală.

Animalul fiind maltrat, într-o stare gravă, bineînțeles că prima intervenție este într-o sală chirurgicală. După această problemă, ar mai fi încă una. În prezența, fără supraveghere a animalelor pe drumurile publice, asta există și în Registrul Agricol.

Inspectorul agricol și poliția comunală niciodată n-au dat o amendă, deși această prevedere există în lege.

(…) Doar 30-40% din 5 miloane de câini sunt vaccinați și înregistrați, pentru că se percepe o taxă, care este neconstituțională. Este pe rol la CCR.

Am câștigat un prim proces la CCR, privind plata microcipului. Dacă dumneavoastră înființați Poliția Animalelor, ar trebui să vă autosesizați și să deschideți procese, ca suspiciune rezonabilă de aplicare a Programului Național Strategică, de vătămare corporală, fiindcă nu se aplică.

Aici, cum identifică polițaiul, acest milițian, care este chemat la fața locului, când nu sunt dotați cu cititoare? Un cititor performant este aproximativ 500 de euro.

Nu au medici, inspectori, aceste cititoare, nu au acces în Registru să verifice al cui este animalul. Numai medicul înregistrat în acest registru al câinilor cu stăpân.

De exemplu, polițaiul cum verifică acel câine rănit? Cum identifici proprietarul, când n-au în dotare cititoare? Medicul veterinar nu are.

Aceasta este o primă problemă, că nu poți identifica animalul. Îl duci într-un adăpost care nu are sală chirurgicală.

După aceea, o altă problemă: 30 de zile este perioada în care animalul va sta în adăpost. Cine plătește de la cele 15 zile? În Ordinul ANSVSA se prevăd 14 zile de staționare. Cine plătește diferența aia de 14 și până la sfârșitul lunii?

Cum transportă și cine transportă acel animal? – îi altă problemă.

Norocel Stroe: Sintetizați, vă rugăm.

Bleidner: Mai întâi dumneavoastră, Ministerul de Interne, trebuie să selectați acele adăposturi la care pot fi duse acele animale. Jumătate din ele sunt ilegale.

Conflictul de interese. Dumneavoastră, spuneți în lege că luați medicul veterinar și îl transferați la Ministerul de Interne. Ținând cont că medicul veterinar este funcționar public în sistemul sanitar-veterinar, va fi funcționar public la Ministerul de Interne și va fi și membru al Colegiului. Deci, aici apar conflicte de intere.

Medicul veterinar care va ieși din sistemul dumneavoastră, că poate nu-i place, oricând se va putea întoarce datorită diplomei de inspector veterinar. Această reticență de a-și ataca colegii de muncă, va face vulnerabili pe dumneavoastră, Ministerul de Interne.

În Olanda, nu se preia din sistemul veterinar. Și nici în Germania. Dumneavoastră, va trebui să faceți milițieni  oameni integri, care să aibă primele noțiuni de prim-ajutor. Angajarea de la direcțiile sanitar-veterinare va fi un punct slab și o problemă pentru dumneavoastră. Mai departe, o să vă transmit în scris.

Norocel Stroe: Insist să trimiteți în scris acel material. Vă mulțumim pentru observații.

Bleidner: Nivelul amenzii nu l-ați stabilit. Cum stabilește milițianul nivelul amenzii?

Stroe: În mare parte, sunt de acord cu dumneavoastră, mai puțin cu expresia „milițian”. Pentru a vă dovedi că nu suntem milițieni, o să îi rog pe colegii mei să vă dea câteva răspunsuri punctuale la ceea ce ați spus dumneavoastră.

Bleidner: Îmi cer scuze!

Vezi și

Document. Nebunie! Guvernul Orban a luat-o razna! Se solicită prezentarea mortului, la eliberarea pașaportului

Cozmin Gușă, dezvăluiri incendiare despre fostul șef al SRI George Maior: ‘Face parte din Echipajul lui George Soros’

Revoltător! Fost șef de poliție, primit cu brațele deschise pe listele PNL, după ce a fost demis din cauza unui scandal între interlopi

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare