sursa foto:  facebook

Dr. Adrian Marinescu, despre variola maimuței: Dacă ne gândim că acest virus ar putea să dea o pandemie sau măcar o epidemie, e clar că nu e nicio susținere

Directorul medical de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, Dr. Adrian Marinescu, a declarat în cadrul emisiunii Descoperiți de la postul de televiziune Antena 3, întrebat dacă variola maimuței are toate şansele să devină o pandemie, că în momentul acesta nu trebuie să avem îngrijorări.

 

 

„Cred că trebuie să ne referim la lucrurile concrete. Dacă îngrijorarea înseamnă că ne gândim că acest virus ar putea să dea o pandemie sau măcar o epidemie, e clar că nu e nicio susținere în momentul de faţă”, a transmis medicul

Acesta spune că trebuie să ne gândim ce știm despre acest virus. Ştim despre el din 1958, am avut în 1970, primul caz la om.

„În afara continentului african, într-adevăr, au fost cazuri izolate. Și ce vorbim acum înseamnă undeva în jur de 100, poate peste 100 de cazuri, dar să știți că în ultimele decenii, la nivel de Africa au fost niște mii de cazuri, forme ușoare cele mai multe dintre ele, decesele undeva până în 1%.

Acum lucrurile stau în felul următor, dacă ai un virus care se transmite greu de la om la om, lucru care e demonstrat în acest moment, probabilitatea să ai niște modificări, niște mutați în viitorul apropiat este extrem de mică, nu spun că e imposibil”,  a spus Marinescu la Antena3

 

Medicul spune că datele actuale nu înseamnă altceva decât o atenționare

 

„Să știți că, în general, când există o atenționare din partea Organizației Mondiale a Sănătății apar mai multe cazuri, în sensul că și diagnosticul pus mai ușor.

Urmărim mai bine ce se întâmplă până la urmă. O simptomatologie de tipul gripei și cu o erupție care poate să semene cu varicela apare în destul de multe cazuri. Deci viitorul apropiat o să ne spună dacă într-adevăr e o creștere care va fi în dinamică sau nu și vă aduc aminte, de exemplu, cu hepatita misterioasă.

Vorbeam de cazuri, era o discuție legată de noul virus. Vedeți că nu există o confirmare și că în momentul de față am ajuns la concluzia că sunt niște cazuri izolate și atât.

Sigur că trebuie prudență, dar deocamdată vorbim de prudență. Nu cred că intră în vreun fel în discuție, nici măcar o epidemie. Nu mai vorbesc de pandemie.

După 2 ani și jumătate de pandemie, e clar că ne e teamă de orice înseamnă microorganism”, a transmis Dr. Adrian Marinescu la Antena3

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare