sursa foto:  national.ro

Dr. Flavia Groșan, despre creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare: ‘Cam gata cu covidul. Nu subapreciați aceasta afecțiune. Debutul este același la toate pneumoniile’

Doctorul pneumolog Flavia Groșan a făcut o serie de precizări privind alerta medicală lansată de medicii spitalului „Victor Babeș” din Timișoara care au anunţat un val de infectări cu pneumonie comunitară.

 

Spitalul Victor Babeș din Timișoara trage un semnal de alarmă. Cel puţin 10 pacienți se prezintă zilnic cu suspiciunea de pneumonie comunitară. Până acum, peste 40 de pacienți au fost diagnosticați cu această boală.

În acest context, medicul pneumolog, Flavia Groşan, face următoarele precizări:

Cam gata cu covidul. Foarte rar mai apare câte un caz. Pentru mine a fost o afecțiune ușoară. Dacă tratamentul meu era administrat exact cum spuneam, dar exact, în câteva zile preluam controlul, iar în 10 zile erați ca noi. Dacă ați procedat altfel, nu mai este problema mea.

Aseară, am văzut pe un canal media, ca apar o explozie de pneumonii comunitare.

Nu subapreciați aceasta afecțiune. Debutul este același la toate pneumoniile. Febra mare, astenie, fatigabilitate, dureri musculare, articulare. Ce să fie, ce să fie?

Pneumonie virală, COVID, atipică sau bacteriană. Greu de spus. Dar exista câteva semne care le diferențiază.

Eu, pentru siguranță, as face un test rapid COVID. Măcar să știm pe ce jucăm. Dacă este negativ, medicul de familie are la îndemâna o gama larga de antibiotice.

Se începe tratamentul empiric. În ce mă privește voi asocia macrolidul la un antibiotic cu spectru larg.

În primele zile urmăresc cu mare atenție saturația, alura ventriculară, tensiunea și febra. Anunțați medicul de familie în caz de evoluție nefavorabilă.

Nu uitați, Antibioticele nu pot fi vedete fără sa fie înconjurate de un pic de zgomot.

Antiinflamatorii, scădem febra, restabilim saturația. Un nu hotărât antitusivelor. Ne hidratăm corespunzător. 1,5 litri de apă pe zi. Apă, apă, apă.

Organismul nu are nevoie de mâncare în primele zile. El dă lupte grele. Apă, apă„, scrie medicul Flavia Groşan pe pagina de Facebook PneumoMed.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare