dragos patraru

sursa foto:  stiripesurse.ro

Dragoș Pătraru: ‘Ha, ce țeapă o să le tragem! Ei vor pune pensionarea la 70 de ani, noi vom muri la 62!’

Jurnalistul Dragoș Pătraru face haz de necaz, în ceea ce privește creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani.

Dragoș Pătraru afirmă, ironic, că le vom trage țeapă guvernanților, căci ei vor pune pensionarea la 70 de ani, iar noi vom muri la 62 de ani.

„Ha, ce țeapă o să le tragem! Ei vor pune pensionarea la 70 de ani, noi vom muri la 62! Abia aștept să le văd fețele!
Ah, nu, stai…”, este mesajul lui Dragoș Pătraru.

România și-a asumat, prin PNRR, că „va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035”.

Reforma va conține cel puțin următoarele elemente, bazându-se pe asistența tehnică (jalonul 211):

– va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul urmărit în ceea ce privește nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB (9,4 % din PIB). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad-­hoc ale nivelurilor pensiilor; Formula detaliată elimină a priori indicele de corecție, se bazează pe numărul de puncte obținute de fiecare beneficiar în conformitate cu principiul contributivității și aplică un mecanism de indexare a pensiilor care nu mai permite majorări ad-hoc.

– va introduce o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB și mecanisme de combatere a indexării ad-hoc;

– va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035;

– va introduce stimulente pentru amânarea pensionării;

– va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității;

– va consolida principiul contributivității pe care se bazează sistemul;

– va spori gradul de adecvare a pensiilor minime și a pensiilor mai mici, în special pentru persoanele aflate sub pragul sărăciei

– va asigura viabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii prin sporirea contribuțiilor la acest pilon de pensii.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare