coarna

sursa foto:  jurnalistii.ro

E oficial! Ce anunțam în luna iulie s-a concretizat: Vești uriașe pentru polițiști! Lovitura dată de Dumitru Cornă

În luna iulia, Bugetul.ro titra „EXCLUSIV Victorie mare pentru Dumitru Coarnă! Se majorează salariile polițiștilor! Cine va beneficia de mărire”.

Ei bine, începând cu luna septembrie, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va acorda restanțele pentru luna august 2020, iar sumele cuvenite pentru perioada ianuarie-iulie vor fi acordate la salariul din octombrie, informează SNPPC-ul prezidat de Dumitru Coarnă.

Acesta sume provind din recalcularea sporurilor pentru pericol deosebit, fidelitate și studii superioare – în cazul agenților de poliție/poliție de frontieră.

De asemenea, și la nivelul Aparatului Central al MAI, al IGPR și al IGI, se depun eforturi pentru finalizarea actelor administrative, astfel încât plata restanțelor se înceapă tot cu luna septembrie, mai transmite SNPPC.

Comunicatul SNPPC:

În urmă cu peste trei ani, în temeiul Deciziei CCR nr. 794/2016, am început demersul în justiție privind salarizarea la nivelul maxim al funcției publice, pentru membrii SNPPC care ne-au împuternicit, în scris, să le reprezentăm interesele în instanțele de contencios administrativ-fiscal (circa 25. 000 de oameni). După apariția Deciziei ICCJ 51/2019, care a confirmat justețea acțiunilor noastre, MAI a fot nevoit să promoveze ,,OUG nr. 75 din 14.05.2020, pentru completarea OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri (…)”.

Actul normativ instituie reglementări privind reconstrucția salariilor polițiștilor și acordarea drepturilor restante, începând cu octombrie a.c., pe ultimii trei ani, de la 1 ianuarie 2017 și până în prezent, prin recalcularea sporurilor pentru pericol deosebit, fidelitate și studii superioare – în cazul agenților de poliție/poliție de frontieră.

Începând cu luna în curs, în două sesiuni de plată – 14 și 22 sept. -, IGPF va acorda restanțele pentru luna august 2020, iar sumele cuvenite pentru perioada ianuarie-iulie vor fi acordate la salariul din octombrie. De asemenea, și la nivelul Aparatului Central al MAI, al IGPR și al IGI, se depun eforturi pentru finalizarea actelor administrative, astfel încât plata restanțelor se înceapă tot cu luna septembrie.

Pentru cei pensionați în intervalul de referință, unitățile angajatoare vor trimite datele salariale către Casa Sectorială de Pensii a MAI, care va face din oficiu recalcularea și va acorda restanțele cuvenite.

Reamintim faptul că FSNPPC a avut întâlniri, în ultima lună, cu toți factorii responsabili din Aparatul Central al MAI și din inspectoratele generale, pentru aplicarea unitară a Normelor metodologice prevăzute de OUG 75, în special în ceea ce privește sporul de studii superioare pentru agenți, solicitând ca acesta să fie acordat pe baza unor criterii clare, concise și fără echivoc, care să nu lase loc de interpretări tendențioase sau răuvoitoare din partea șefilor.”

Ce scriam la 3 iulie:

Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că a obținut, vineri, o victorie mare în negocierile cu Ministerul de Interne.

În urma demersurilor făcute de Dumitru Coarnă, polițiștii vor beneficia de o majorare salarială semnificativă. Cine sunt agenții de poliție care vor primi bani în plus la salariu? Polițiștii vor urma să primească un spor de fidelitate, în funcție de vechimea în poliție – 5 ani/5%, 10 ani/10%, 15 ani/15% și peste 20 de ani/20%.

Totodată, agenții care au studii superioare în conformitate cu fișa postului vor beneficia de un spor de 25%. Șeful SNPPC a spus, pentru Bugetul.ro, că le-a solicitat șefilor MAI ca toți polițiștii cu studii superioare să primească acest spor. Însă, cei de la Ministerul de Interne au fost de acord să beneficieze de acestă majorare salarială doar polițiștii care au studii superioare în confomitate cu fișa postului. Spre exemplu, dacă are studii de Finanțe, va beneficia de acest spor doar dacă lucrează la un serviciu din poliție ce are legătură cu Finanțele.

De asemenea, vor beneficia de un spor de 30% toți polițiștii care lucrează în zona operativă. SNPPC, prin Dumitru Coarnă, a identificat 6.000 de polițiști de frontieră care, deși lucrau în linia întâi, primesc mai puțini bani decât șefii lor, care ocupă un post călduț la birou.

Vezi și EXCLUSIV Adevărul a ieșit la suprafață: Răsturnare situație în cazul polițistului care a aplicat ‘Legea pumnului’! A recunoscut!

Ei bine, MAI și SNPPC s-au înțeles ca acei 6.000 de polițiști să primească sporul de 30%. Totodată, toți polițiștii din linia întâi vor primi sporul de 30%, asemeni polițiștilor din zona operativă ce lucrează la Inspectoratul General al Poliției Române.

Vor aplica fidelitatea, funcție de vechime în poliție, așa cum e în Ordonanța nr. 75/2020 – 5, 10, 15, 20%. La agenții de poliție cu studii superioare, eu am solicitat să li se aplice tuturor agenților cu studii superioare sporul de 25%, ei au prins în normă doar acolo unde fișa postului are legătură cu studiile. 

Iar la pericol, am solicitat să li se aplice tuturor polițiștilor din zonele operative sporul de pericol la nivel maxim – de 30%. Am identificat 6.000 de polițiști din zona Poliției de Frontieră, din zona operativă, care erau în linia întâi și primeau sporul cel mai mic. Șefii de structuri primesc sporuri mari, iar polițistul din linia întâi, un spor mic. 

În urma solicitărilor noastre, cei 6.000 de polițiști de la Frontieră vor fi luați prin similitudine cei de la IGPR și vor primi sporul de 30%. La IGPR, polițiștii din zona operativă au 30% spor de pericol și atunci când analizăm organigrama pe linia ordonatorului de credit, secundar pe secundar, terțiar pe terțiar, vor fi incluși și cei de la Frontieră, din zona operativă, la 30%. La fel se va proceda și în cazul celor din zonele neoperative, pentru că la IGPR sunt un pic mai mari sporurile decât la IGPF”, a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă, după consultările pe care le-a avut cu șefii MAI.

În medie, salariile vor crește cu 200 de lei, dar sunt cazuri un se va ajunge și la 400 de lei

După cum ne-a precizat Dumitru Coarnă, în medie, salariile polițiștilor se vor majora cu 200 de lei.

Totuși, sunt și cazuri mai fericite, unde creșterea va fi de 350-400 de lei.

În medie, salariile vor crește cu 200 de lei net. Spre exemplu, avem un agent de poliție la Frontieră, care acum are 15% spor de pericol, are studii superioare în domeniu, dar nu le are în plată și o vechime în poliție de 10 ani – el o să primească mai mult. 10% – la fidelitate, 25% – la studii superioare, plus sporul de pericol. Probabil, se va duce la 350 de lei – 400 de lei net.

Dar, după cum v-am explicat, se va aplica diferențiat, în funcție de agent.”, a punctat Dumitru Coarnă, pentru Bugetul.ro.

Când se va face majorarea?

L-am întrebat pe șeful SNPPC când se va face majorarea, iată ce ne-a răsuns:

La salariul din 14 octombrie, potrivit legii, ar trebui aplicate toate aceste sporuri, dat fiind că majorarea se va face în septembrie. Noi am solicitat să intrăm în aplicarea legii în luna august, au zis că încearcă și că există posibilitatea să se aplice mai devreme”.

Astăzi, la sediul MAI, a avut loc ședința de dialog social de la sediul MAI, pentru dezbaterea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 75/2020, referitoare la reconstrucția salarială în acord cu Decizia ICCJ nr. 51/2019.

Au fost puse în discuție cele trei elemente salariale importante pentru recalcularea salariului la nivelul maxim al funcției publice aflate în plata ordonatorului de credite: sporul pentru fidelitate, funcție de vechime – 5 ani/5%, 10 ani/10%, 15 ani/15% și peste 20 de ani/20%; sporul pentru pericol deosebit (susținem acordarea acestuia la maxim, adică 30%, pentru toți lucrătorii din zona ,,operativă” a tuturor structurilor polițienești din MAI); sporul pentru studii superioare corespunzătoare atribuțiilor din fișa postului – pentru agenții de poliție.

În afară de Dumitru Coarnă, șeful SNPPC, au participat la ședință secretarul de stat Norocel Stroe, directorul adjunct de la Direcția Generală Financiară din MAI, comisar-șef Grecu Răzvan și șefii de structuri de la Frontieră, de la IGPR etc.

Vezi și

‘Omul nou’ pe care Alianța 2020 vrea să-l facă primar! A fost viceprimar PNL, înainte de a fi ‘racolat’ de USR, și a ‘gustat din plin’ contracte cu statul

EXCLUSIV În Capitală, ca-n Vestul Sălbatic! Bandiți mascați golesc rafturile magazinelor

Creștere explozivă a averii în doar două luni! Anonimul candidat al USR-PLUS care a devenit milionar, după ce a intrat în politică!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare