Elevii din România primesc noi beneficii. Senatul a decis să le acorde gratuitate la cultură

Vești bune pentru elevii din România. Școlarii vor putea beneficia de gratuitate la accesul în muzee, la concerte, spectacole de operă și multe alte activități. Un grup de parlamentari a inițiat deja propunerea.

Susținerea educației tinerilor este extrem de importantă pentru a asigura un viitor țării. Din moment ce școlarii nu au proprii lor bani și se descurcă din puținul pe care îl au și părinții lor, trebuie sprijiniți din partea statului. Una dintre aceste măsuri care îi salută este cea a gratuității, dar și multe reduceri de care au parte.

Elevii vor primi acces gratuit la cultură

Tinerii școlari, din țară și din afara sa, bursieri sau nu, vor putea să interacționeze cu arta, cultura și istoria, fără să-și facă griji pentru costul biletelor. În limita fondurilor disponibile, se va stabili exact cât va acoperi statul din costuri

„Elevii români din afara graniţelor ţării, bursieri ai statului român beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru de operă, de film, precum şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice pe teritoriul României”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari USR, PNL, PSD şi UDMR.

Rămâne de văzut când propunerea se va transforma în lege. O variantă prin care tinerii pot dovedi că sunt elevi este să arate carnetul de note, așa cum procedează deja.

CITEȘTE ȘI: Elevii din familiile cu venituri mici ar putea primi anual vouchere pentru ochelari de vedere

Cine beneficiază de transport gratuit

Noua Lege a Educației prevede faptul că elevii care locuiesc în altă localitate față de cea în care au școala trebuie să primească transport gratuit. Totuși, Ligia Deca atrage atenția cu privire la următorul aspect: gratuitatea este doar pe hârtie. Școlile au datoria de a trimite o listă către operatorii de transport, care să aibă numele și locurile din care provin elevii. Pentru a-și primi beneficiul, elevii trebuie să primească titluri de călătorie nominale, de la societățile de transport.

Gratuitatea navetiștilor este stabilită prin lege. În Articolul 2 din normele metodologice privind acordarea gratuității la transport – “Serviciul public de transport local de persoane, inclusiv metropolitan:  se efectuează pe raza administrativ-teritorială a unei localități sau, după caz, a unităților administrativ-teritoriale membre ale asociației de dezvoltare intercomunitară și se execută pe rute și cu programe de circulație stabilite potrivit contractului de serviciu public, potrivit Edupedu.

De asemenea, elevii din întreaga țară beneficiază de transport gratuit cu mijloacele de transport în comun. În anii anteriori, aveau doar o reducere de 50%.

CITEȘTE ȘI: Tavan prăbuşit într-o sală de clasă în timp ce elevii erau la curs! Victimele au fost transportate la spital

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare