Eșecul anunțat al Pro România. Sistemul încearcă bruierea status-quo-ului cu un nou USR

Foarte interesante vor fi alegerile parlamentare din acest an. În 6 decembrie vom cunoaște clar care sunt partidele care vor forma noul Parlament al României și în funcție de asta vom cunoaște apoi și combinațiile care vor forma noua majoritate care va da Guvernul României.

Toți specialiștii se așteapă ca PNL și PSD să ia partea leului, secondați la o distanță apreciabilă de USR-PLUS. La prag se vor bate potrivit datelor intrate în posesia bugetul.ro cei de la UDMR, Pro România, PMP și AUR

În Cazul Pro România lucrurile par a fi clare! UDMR ar putea miza pe pragul alternativ în cazul în care nu reușește să mobilizeze destul pentru a trece pragul electoral. PMP pare că nu ar avea mari probleme, iar AUR ar putea intra în premieră în parlament.

Dar să le luăm pe rând:

Mai toate cercetările sociologice interne ale partidelor consultate de reporterii bugetul.ro arată că Pro România lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu va da un nou rateu după dezastrul de la alegerile locale. Fuziunea dintre Pro România și ALDE nu a adus plusul la care se așteptau unii și partidul este într-un picaj fără precedent.

Cei care au stat lângă Ponta la locale se așteptau să se regăsească pe Listele pentru parlamentare, dar speranțele le-au fost năruite când locurile lor au fost cedate noilor veniți de la ALDE. Prin urmare în loc să fie un plus pentru noua formațiune a rezultat un minus masiv – au plecat și se pleacă atât din vechiul Pro România, dar și din fostul ALDE.

Mulți din fostul ALDE au ajuns la PSD și PNL, în timp ce de la fostul Pro România se reîntorc masiv la PSD, iar unii mai vehemenți ai cotit spre AUR.

PMP-ul (Partidul Mișcarea Populară) lui Traian Băsescu și Eugen Tomac pare a trece încă o dată pragul electoral în ciuda faptului ca la ultimele runde de alegeri mai toată lumea cânta prohodul acestui partid. Potrivit informațiilor noastre atitudinea este una foarte pozitivă mai ales după succesul excepțional de la alegerile locale.

UDMR-ul (Uniunea Democrată a Maghiarilor din România) se află pentru prima dată în ultimii 30 de ani când ar putea avea probleme serioase cu pragul electoral. Doar o mobilizare excepțională ar salva partidul, dar liderii UDMR susțin că în cazul unor probleme se va intra în Parlament în baza pragului alternativ – scoruri foarte bune în cel puțin 4 județe care ar face ca să ajungă în parlament chiar dacă cu efective mai reduse.

AUR (Alianța pentru Unitatea Românilor) apare pentru prima dată pe radarul cercetărilor de opinie. Șansele de a accede în Parlament sun reduse, dar potrivit datelor noastre roade serios la procentele Pro România și o parte din radicalii care nu se mai regăsesc în USR/PLUS. Tocmai de aceea nu sunt puțini cei care susțin că această formațiune politică ar fi noua jucărie a serviciilor. Alții spun că AUR profită de situația geo-politică internațională și de crizele interne pentru a veni cu un proiect naționalist cu accente extremiste.

În ce privește PNL, PSD și USR/PLUS lucrurile pot și nuanțate și în cazul lor:

PNL (Partidul Național Liberal) se confruntă cu grave probleme în comunicarea publică. Mai mulți miniștri și lideri PNL sunt suspectați că și-au înscenat posibile infectări/contactări pentru a evita ieșirile publice în ultima săptămână de campanie. Chiar studiile sociologice interne comandate de liberali arată că partidul s-a dus sub 30 la sută și tendința nu pare să se oprească. Tocmai de aceea comunicarea publică a fost ”confiscată” aproape cu forța de președintele Klaus Iohannis care are ieșiri zilnice prin care laudă PNL și Guvernul Orban chiar cu prețul încălcării grosolane a independenței Președintelui României și încălcării Constituției României.

S-a constatat și o puternică demobilizare a electoratului liberal și o mai mare determinare a multor simpatizanți să voteze Lista USR/PLUS.

Cea mai mare frică a liberalilor e ca  nu cumva USR/PLUS să treacă binișor de 30% și atunci ar solicita ministere importante și bănoase… și chiar persoane celui care să fie prim-ministru.

PSD (Partidul Social Democrat) pare că și-a revenit destul de bine. Revirimentul de la alegerile locale care a făcut din PSD primul partid din Capitală și au câștigat cu scoruri mamut aproape jumătate din județele țării se simte în atitudinea conducerii partidului și în tonusul membrilor și simpatizanților.

Toate studiile sociologice îi dau pe social-democrați cu scoruri între 29 – 33 la sută, prim urmare cu efective parlamentare puternice. Punerea pe liste a unor personalități ca Alexandru Rafila, Adrian Streinu-Cercel și alți specialiși de renume și concomitent excluderea din liste a baronilor și celor probleme penale au făcut din PSD un partid frecventabil și la nivel național și la nivel internațional.

USR/PLUS (Alianța electorală USR+PLUS) este într-o situație ciudată. Alinața poate la fel de bine să aibă un scor de 13-15% și unul de 20-21%. Această marjă mare este dată de situația din țară și atitudinea mulor votanți de dreapta care ezită încă între PNL și USR/PLUS. În același timp se semnalează o plecare spre AUR a unor radicali de dreapta din USR nemulțumiți de transformarea spre marxismul PLUS a noii formațiuni politice.

Deja președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat că USR/PLUS va fi partenerul la guvernare al PNL și deci se simte aer de guvernare și pretențiile cresc.

În ce privește PER (Partidul Ecologist Român), PPUsl (Partidul Puterii Umaniste social-liberal), ND (Noua Dreaptă) sau alte formațiuni de acest gen ele nu au nici o șansă și scorurile de sub 1 – 1,5% nu ar trebui să mire pe nimeni.

Nu sunt excluse mișcări majore în ultima săptămână. Evenimentele de Ziua Națională, de Sfântul Andrei, evoluția infecțiilor cu COVID-19 în condițiile presiunii tot mai mari pe Terapia Intensivă și numărul tot mai mare de decese + neprevăzutele care apar în orice campanie ar putea mută ceva din procente, dar nu semnificativ.

Hotărâtoare pentru scorul finla va fi însă prezența la vot, de aceea și mobilizarea partidelor pentru propriile electorate.

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare