sursa foto:  stirileprotv.ro

Eugen Teodorovici, tras la răspundere:’Cât de iresponsabil poți fi să promovezi o astfel de legislație’

Gabriel Biriș,specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, îl atacă dur pe Ministrul Finanțelor,  Eugen Teodorovici  după ce scutirile prevăzute de OUG 114 s-au dovedit a fi ajutoare de stat şi au pus firmele în situaţii dificile.

Replica vehementă a lui Biriş a fost provocată de răspunsul pe care Ministerul Finanţelor l-a dat „uneia dintre cele mai puternice asociaţii de business, în legătură cu modul de aplicare a scutirilor prevăzute de OUG 114 pentru sectorul constructiilor, având in vedere prevederea de la art. 91 conform careia facilităţile (scutire de impozit pe salariu, scutire de la plata CASS, cota redusa la CAS – pentru angajati si cota redusa la CAM – pentru angajatori) sunt supuse legislatiei privind ajutorul de stat.

Răspunsul dat de MF este şocant, apreciază Biriş.

,,SOCANT!

Citesc raspunsul dat de MF la o intrebare pusa de una dintre cele mai puternice asociatii de business, in legatura cu modul de aplicare al scutirilor prevazute de OUG 114 pentru sectorul constructiilor, avand in vedere prevederea de la art. 91 conform careia facilitatile (scutire de impozit pe salariu, scutire de la plata CASS, cota redusa la CAS – pentru angajati si cota redusa la CAM – pentru angajatori) sunt supuse legislatiei privind ajutorul de stat.

Raspunsul dat de MF este, pentru mine, socant:

„In prezent sunt intreprinse demersurile necesare impreuna cu Consiliul Concurentei si Comisia Europeana pentru parcurgerea procedurilor prevazute de OUG 77/2014 privind ajutorul de stat, respectiv pentru determinarea caracterului de ajutor de stat al masurii privind scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajatii din sectorul contructiilor. (…)
Subliniem faptul ca o masura de natura ajutorului de stat trebuie sa fie conforma cu un regulament european in domeniu.”

Cum adica „determinarea caracterului de ajutor de stat”???

Pai nu cumva „determinarea” asta trebuia facuta INAINTE de a acorda scutirea???

Ce se intampla daca Comisia „determina” ca este ajutor de stat?
By the way, acum Comisia considera ca ESTE ajutor de stat (si eu cred acelasi lucru) iar ai nostri incearca intens sa ii convinga sa nu „determine” ca este asa…

Raspunsul este simplu: daca „determina” ca este ajutor de stat, inseamna ca ajutorul de stat a fost acordat ilegal (conform Regulamentului invocat, aprobarea trebuia obtinuta INAINTE si nu dupa acordarea lui, deci ajutorul va trebui sa fie recuperat de la „beneficiari”, adica de la companiile care au aplicat facilitatea, dar care nu au avut si un beneficiu din asta, ca doar sumele neretinute au fost date angajatilor…

Cat de iresponsabil poti fi sa promovezi o astfel de legislatie fara sa „determini” INAINTE care sunt implicatiile? Cum sa iti asumi sa joci la ruleta ruseasca intregi industrii?

Astept replica dlui Eugen Teodorovici! Asta daca nu cumva e prea ocupat cu candidatura la Presedentie…

Sa mai spunem si ca facilitatea acordata angajatorilor, desi este in OUG 114 (reducerea CAM de la 2,25% la 0,3%) nu se aplica, pe aceleasi considerente (ajutor de stat, schema neaprobata). „Suspendarea” facilitatii a fost confirmata prin OPANAF 2165/23.05.2019, cu efect retroactiv – companiile trebuind sa corecteze declaratiile pe primele 4 luni, cu dobanzi si penaliti…

ps. Vineri a mai fost data o OUG – nr 43/2019 pentru corectarea OUG 114 (inca o dovada despre cat de prost a fost scrisa aceasta aberatie numita OUG 114, aberatie sustinuta cu ardoare de ministrul Teodorovici pe vremea cand Dragnea si Valcov inca erau stapanii inelelor ). S-au mai adaugat cateva domenii iar salariile peste 30.000 lei beneficiaza acum de scutiri, pana in limita de 30.000 lei. Nu s-a modificat insa si art 91 – cel ajutorul de stat, ceea ce inseamna ca odata deschisa, cutia Pandorei nu mai poate fi inchisa…”

Vezi și:

Tatăl adoptiv al Sorinei a recunoscut că a dat bani! Suma impresionantă pe care a plătit-o

Lovitură pentru Carmen Dan! Denunțul secolului la DNA

Nucleara a fost detonată! Procurorul ar fi săltat-o ilegal pe fetița de 8 ani, pe care a târât-o pe jos

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare