pintea

sursa foto:  digi24.ro

EXCLUSIV Înființată în 2018, firma denunțătorilor Sorinei Pintea, contracte pe bandă rulantă cu statul! STS și MApN, și ei printre clienți

Contracte pe bandă rulantă cu statul român pentru firma denunțătorilor Sorinei Pintea! Bugetul.ro a descoperit că firma denunțătorilor mitei în dosarul „Șpaga primită de Sorina Pintea” este o favorită a statului român. Înființată în 2018, Hospital Technical Solutions SRL are derulate zeci de contracte cu statul, din care a scos milioane de euro. Printre clienții săi, se numără și Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Apărării Naționale, Institutul „Matei Balș”, Institutul „C.C. Iliescu”, precum și multe spitale de urgență de pe teritoriul României.

În mod surprinzător, în primul an de funcționare, Hospital Technical Solutions prinde un contract-bombă, de 409.874,57 de lei – aproximativ 90.000 de euro –, cu Unitatea Militară 02489 – Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Aristide Serfioti”.

În schimbul acestei sume, societatea Hospital Technical Solutions s-a angajat, în 2018, să facă „Lucări de amenajare sală de operații OFTALMOLOGIE în Pavilion B – Extindere”.

Vezi și EXCLUSIV Acuze dure făcute de Dumitru Coarnă, după reținerea Sorinei Pintea! Ofițerul DNA care ar favoriza făptuitorul

În 2019, Hospital Technical Solutions prindea un contract și cu Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Contra sumei de 197.910 lei – aproximativ 50.000 de euro -, Hospital Technical Solutions” se angaja să efectueze „Lucrări de amenajare spațiu gazdă camera anecoică”.

Cine e în spatele firmei

HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS din București, potrivit ONRC este deținută de Dumitru Costin (85%), Gheorghe Aurel Dobrescu, Daniela-Anca Neagoe și Gheorghe Tîmpu, câte 5% fiecare. Până la data de 31 decembrie 2019, asociat a fost și Constantin Moise. Pe 1 ianuarie 2020, acesta și-a cesionat părțile sociale și a fost înlocuit ca administrator de Valentin Schnaider. Constantin Moise și Valentin Schnaider au lucrat ca Instalation Manager și Project Manager la TEHNOPLUS MEDICAL. HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS este frima derivată din TEHNOPLUS MEDICAL, societate care apare ca mituitoare într-un raport de la Banca Mondială, pentru mai multe institutii medicale, scrie ZIUAnews.

Pe 5 mai 2017, Banca Mondială a anunţat printr-un comunicat de presă că a exclus TEHNOPLUS MEDICAL SRL de la proiectele finanţate cu banii săi, după ce firma a dat mită pentru a primi un contract. Banca Mondială a spus şi suma exactă a şpăgii plătite unui spital, societatea intrând până în mai 2019 pe lista neagră a forului mondial. Foarte interesant este faptul că nici un organ românesc de anchetă nu s-a interesat de acest caz, deşi Banca Mondială a prezentat infracţiunea cu subiect şi predicat. Şpaga a fost de aproape 170.000 de euro.

Conform sursei citate, pentru că numele firmei era compromis, Octavian Niculescu, cel ce era in spatele TEHNOPLUS MEDICAL, a înființat HOSPITAL TECHNICAL SOLUTIONS, asociați fiind cam aaceiasi oameni. Societatea înființată pe 7 mai 2018 are capital social de 2000 de lei și 39 de angajați, activitatea sa principală fiind „Productia de dispozitive, aparate si instrumente medicale si de laborator”. În 2018, firma a raportat o cifră de afaceri de 3.231.591 lei și o pierdere de 300.574 lei. În 2019 afacerile au înflorit. Pe 12 februarie 2019, prin înredințare directă, spitalul din Baia Mare a încheiat un contract de 2,3 milioane de lei pentru „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”.

În 2020, firma a încheiat, pe 3 februarie 2020, un contract de peste 15 milioane de lei – peste 3 milioane de euro – cu Spitalul din Lupen,i pentru modernizarea corpului vechi de clădire.

Ce a transmis DNA în dosarul „Șpaga primită de Sorina Pintea”:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei
PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmează să fie prezentată Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Vezi și

Cine îi fură bucată cu bucată partidul lui Tăriceanu

Cine este ‘noul Sebastian Ghiță’ crescut de Guvernul Orban

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare