sursa foto:  transilvaniabusiness.ro

EXCLUSIV Lovitură de teatru: LIDL cedează: Mutarea făcută de gigantul german pe piața din România

Dezvăluire Bugetul.ro. Răsturnare de situație! Gigantul german LIDL a intrat în rândul celorlalte hipermarketuri și a început să măsoare temperatura la intrarea în unitate, cedând astfel în lupta cu autoritățile.

Informația a fost confirmată, pentru Bugetul.ro, de Departamentul pentru Relații cu Presa al gigantului LIDL România, după ce surse ne dezvăluiseră mutarea hipermarketului.

Da, a fost reluată procedura de măsurare a temperaturii la intrarea în hipermarket”, au confirmat, pentru Bugetul.ro, reprezentanții LIDL.

LIDL rămăsese singurul hipermarket care nu măsura temperatura la intrarea în magazin

La sfârșitul lunii mai, Bugetul.ro a dezvăluit, în exclusivitate, că LIDL a rămas singurul hipermarket unde nu se măsoară temperatura la intrarea în unitate.

Vezi și EXCLUSIV Gigantul LIDL îi dă șah Guvernului Orban! ‘Alimente de bază’. Reacția lui Nelu Tătaru, în contradictoriu cu cea a Poliției Române

LIDL rămâne pe poziții și ține în șah Guvernul Orban, informând, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că nu se va conforma solicitării Guvernului.

LIDL susține că „printr-o asemenea măsură, se instituie o interdicție care are consecințe directe asupra posibilității unei persoane de a-și cumpăra alimente de bază”. Mai mult, juriștii LIDL apreciază că „o astfel de obligație nu mai este prevazută în mod expres în actualul cadru legal (care a fost completat recent prin publicarea în Monitorul Oficial al Ordinului Comun 874/81/2020 al Ministerului Sănătății și al Ministrului Afacerilor de Interne)”. Informațiile oferite de oficialități se bat cap în cap. La solicitarea Bugetul.ro, ministrul Nelu Tătaru a transmis că există un cadru legal ca supermaketurile care ignoră obligativitatea măsurării temperaturii clienților la intrarea în unitate să fie amendate de mai multe instituții ale statului, inclusiv de Poliția Română. Paradoxal, Inspectoratul General al Poliției Române a precizat, pentru Bugetul.ro, că nu are astfel de competențe și că nu poate amenda lanțurile de magazine care încalcă obligativitatea privind măsurarea temperaturii clienților la intrarea în unitate.”, scriam la 28 mai.

Iată că ministrul Nelu Tătaru a avut dreptate și există cadru legal pentru amendarea hipermarketurilor care nu se supun Ordinului Comun nr. 874/81/2020 al Ministerului Sănătății și al Ministrului Afacerilor de Interne.

Vezi și EXCLUSIV LIDL și Kaufland desființează obligațiile impuse de Nelu Tătaru! MAI contrazice Ministerul Sănătății! Termoscanarea este o recomandare, nu o obligație

„Sancțiunea este în acord cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind instituirea stării de alertă.

Ordin MS-MAI nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă (publicat în Monitorul Oficial nr.435/22 mai 2020)

Ordinul stabilește instrucţiuni generale privind măsurile de igienă pe durata stării de alertă, obligativitatea purtării măştii de protecţieefectuarea triajului epidemiologic, precum şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

Astfel, masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii însă pot exista unele excepții (în funcție de evaluarea efectuată de medicul de medicina muncii al angajatorului), respectiv:

  1. a) angajatul este singur în birou;
  2. b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  3. c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută);
  4. d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  5. e) vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între aceştia şi alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
  6. f) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În ceea ce privește triajul epidemiologic, precizez că acesta nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal şi constă în măsurarea temperaturii pentru angajații proprii și vizitatori prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3°C), precum și observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3°C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus iar dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3°C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie.

Competența de constatare și sancționare a nerespectării acestor obligații aparține:

– agenţilor şi ofiţerilor de poliţie, subofiţerilor şi ofiţerilor de jandarmi, poliţiştilor locali,

– personalului de control din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi subofiţerilor şi ofiţerilor de pompieri şi protecţie civilă.

Sancțiunea constă în aplicarea unei amenzi de 500 – 2.500 lei. Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator”, au fost precizările transmise reporterului Bugetul.ro de către ministrul Nelu Tătaru.

Vezi și EXCLUSIV Poliția se pregătește de cafteală! Achiziție de mii de bastoane cu electroșocuri și telescopice

După ce a fost destituit și repus în funcție la ordinul șefului IGPR, polițistul care a fost sunat de Ludovic Orban a plecat: ‘Niciun compromis. Mulțumesc domnului ministru Vela’

De la Academia de Informații a SRI, a ajuns membru al CA la Rompetrol Rafinare. Legătura cu Monica Anisie

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare