sursa foto:  realitateaoltului.ro

EXCLUSIV Un polițist din Capitală spune adevărul: ‘Fie că era coronavirusul, fie că nu, noi tot aici eram’

A fost un scandal imens în spațiul public care l-a țintit pe ministrul Marcel Vela, în această săptămână, referitor la acordul între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română, potrivit căruia angajații MAI urmau să-i ajute pe voluntarii BOR în distribuirea Sfintei Lumini. În cele din urmă, acordul dintre MAI și BOR s-a modificat, iar angajații Ministerului de Interne aflați în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină doar în spitalele în care nu există preot de caritate, precum şi în centrele sociale şi centrele de carantină, după cum a dezvăluit chiar Marcel Vela.

Ce nu s-a spus în această săptămână? Anual, între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă a existat un acord. Angajații MAI au fost an de an prezenți în misiune, pentru a asigura ordinea și liniștea publică în noaptea de Înviere.

Reporterul Bugetul.ro s-a deplasat, în Vinerea Mare, până la o biserică din Capitală, unde a discutat cu unul dintre agenții de poliție care o păzeau.

Fie că era coronavirusul, fie că nu, noi tot aici eram, așa cum suntem în fiecare an. Ba chiar acum stăm mult mai relaxați, pentru că nu se mai înghesuie nimeni, nu mai vine vreo persoană aflată sub influența alcoolului pe care trebuie să o temperăm, nu mai avem parte de incidente neplăcute”, a declarat, pentru Bugetul.ro, polițistul din cadrul DGPMB.

Din păcate, pentru oamenii cu adevărat credincioși, este o perioadă extrem de grea, pentru că nu pot veni la Biserică. Însă, important e să fim sănătoși. Lumina o vor duce voluntarii cu ecusoane”, ne-a mai spus agentul.

Klaus Iohannis l-a criticat pe Marcel Vela, din cauza acordului BOR-MAI, deși dăduse OK-ul

După ce în mass-media au apărut informații potrivit cărora ar fi izbucnit un scandal imens între ministrul de Interne și șeful statului, Marcel Vela a declarat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că este vorba despre un „fake-news” și că atât Klaus Iohannis, cât și Ludovic Orban au știut de acordul cu BOR.

Vezi și EXCLUSIV Marcel Vela acuză un fake-news de proporții: Președintele și prim-ministrul și-au dat acordul

Fake-news! Președintele și prim-ministrul au fost de acord”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Marcel Vela.

În mod surprinzător, în aceeași zi, Klaus Iohannis a avut o ieșire publică și l-a criticat pe ministrul de Interne.

„Nici vorbă de relaxare. Că să fie foarte, foarte clar. Ce am spus ieri și poate încă nu a ajuns foarte limpede la toată lumea. Cuvântul de ordine e „Stați acasă!”. Cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa zis acord MAI și BOR”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Voi solicita prim-ministrului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acordului și să găsească o formulă care respectă principiul „stați acasă”. Vă spun același lucru ca OMS și specialiștii, stați acasă, altfel, după Sărbători, vom avea înmormântări”, a mai spus șeful statului.

Vezi și Nepotismul lovește Ministerul de Interne! Din ajutor de șef de post, fiul unui prefect instalat de Ludovic Orban, propulsat consilier la vârful MAI

Ca atare, Marcel Vela s-a conformat și a schimbat acordul cu BOR, astfel:

Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor.

Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.

Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Vezi și

O altă numire cu cântec făcută de Ludovic Orban, în Săptămâna Mare! Șefa Femeilor Liberale, instalată în Ministerul Muncii! A doua promovare a acesteia, sub sceptrul PNL

Cine sunt cei 12 rectori care vor să controleze CNATDCU

Nepotismul lovește Ministerul de Interne! Din ajutor de șef de post, fiul unui prefect instalat de Ludovic Orban, propulsat consilier la vârful MAI

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare